Hudvård - myter och fakta

Vi anser att all skönhet grundar sig i sanning, men inom skönhetsvärlden finns det mycket vilseledande information. Därför är vi här för att skilja sanning från påstående och stärka dina beslut när det gäller hudvård. Redo att lära dig sanningen en gång för alla?

Myter om om finnar och akne

Vill du veta mer? Ta en titt på våra expertråd om akne och utbrott.

MYT ELLER SANNING?

Alkohol torkar ut akne

MYT

Alkohol kan tyckas vara bra för personer med akne och fet hud eftersom det genast avlägsnar fett, men tänk på att effekten bara är tillfällig. Alkohol är mycket irriterande, tar bort hudens naturliga fetter, rubbar dess barriär (mikrobiom) och förvärrar inflammation. Ofta försöker huden kompensera för torrheten genom att producera mer talg vilket kan öka risken för finnar och göra huden mer mottaglig för irritationer. Välj istället milda, lätta och lugnande produkter.

MYT ELLER SANNING?

Du kan skrubba bort finnar

MYT

Fysiska skrubbar exfolierar endast det översta lagret av huden; de kan dock inte rensa dina porer, vilka ofta är källan till utbrott. Dessutom kan den mekaniska rörelsen som en skrubb medför faktiskt förvärra din hud och på lång sikt störa hudbarriären och öka utbrott. Använd istället en mild kemisk peeling med salicylsyra (BHA).  

MYT ELLER SANNING?

Tandkräm hjälper mot finnar

MYT

Tandkräm är inte en bra punktbehandling. Den eliminerar inte dina finnar och fluorid har inte antibakteriella egenskaper. Att torka ut en finne med tandkräm kommer inte att hjälpa den att läka, det kommer bara att orsaka rodnad och irritation. Håll dig till det som fungerar. Använd istället ingredienser som salicylsyra (BHA) och azelainsyra och lämna tandkrämen till din tandborstningen!

MYT ELLER SANNING?

Du kan avgifta huden

MYT

För att uttrycka det enkelt är det fysiologiskt omöjligt för någon hudvårdsprodukt, ingrediens eller spabehandling att avgifta huden. Det beror på att huden inte är en del av kroppens avgiftningssystem - den rollen tillhör levern och njurarna. Varken huden eller dess porer kan rena kroppen från toxiner.

MYT ELLER SANNING?

Akne orsakas av fet mat

MYT

Även om det stämmer att det är bra för kroppen med hälsosam mat för att främja ditt välmående, har forskningen om sambandet mellan fet mat och akne gett blandade resultat. Många tidigare studier som har hävdat att fet mat är ett problem var bristfälliga eller dåligt genomförda. För de flesta verkar inte fet mat vara en utlösare till akne, men livsmedel (särskilt de med raffinerat socker) som orsakar en ökning av hormonet insulin har kopplats till ökade fall av akne. Testa att minska ditt intag av socker under några veckor för att se om det ger några förbättringar på din hud.

MYT ELLER SANNING?

Stress orsakar akne

50-50

Själva stressen orsakar inte akne, men forskning har visat att många upplever fler utbrott under stressiga perioder. Detta sker eftersom kroppen frigör stresshormonet kortisol, vilket ökar produktionen av talg i huden som i sin tur förvärrar akne. Om du har en genetisk benägenhet för utbrott, börja med en passande hudvårdsrutin och försök att minska stressen genom att äta hälsosamt, träna regelbundet, få tillräckligt med sömn och skapa möjligheter för regelbunden egentid.

MYT ELLER SANNING?

Din hud blir värre innan den blir bättre

MYT

Det vanliga uttrycket "din hud måste bli sämre innan den blir bättre" är inte universellt sant. Ofta, när man börjar använda nya akneprodukter, särskilt exfolieringar eller retinoider som ökar hudens cellförnyelse, kan det ibland uppstå ett nytt utbrott som verkar komma från ingenstans. Sedan försvinner det innan huden blir jämn och klar. Detta fenomen, som kallas "utrensning", är relativt vanligt och skiljer sig från att uppleva en försämring av akne. Det enklaste sättet att skilja mellan utrensning och vanliga utbrott är genom tidpunkten då de inträffar. När du börjar använda en produkt som sägs förbättra akne ska inte dina utbrott förvärras. Enkelt sagt, om det är en utrensning kommer du mest troligt att få små vita prickar under huden, inte inflammerade finnar, knölar eller djupa cystor. I allmänhet brukar utbrott som orsakas av utrensning dyka upp och försvinna mycket snabbare än vanliga utbrott.

MYT ELLER SANNING?

Dina pormaskar betyder att din hud är smutsig

MYT

Trots utseendet på pormaskarna uppstår de inte av att huden är smutsig. En pormask är svaret på en tilltäppt por som antingen täppts till på egen hand eller i samband med akne. Det händer när gamla hudceller blandas med för mycket olja och orenheter i porerna. När denna blandning av olja och orenheter når öppningen av porerna (på hudens yta), oxideras den och blir svart. En leave-on BHA-exfoliering med salicylsyra är den mest effektiva produkten för att bli av med pormaskar. 

MYT ELLER SANNING?

Små mörka fläckar på din näsa, kinder eller haka är alltid pormaskar

MYT

Nej, de kan också vara talgkörtelfilament. Om de har en halvtransparent ton eller en grå eller gulaktig färg, är det troligt att det du ser är talgkörtelfilament. Ett talgkörtelfilament kan men behöver inte förvandlas till en pormask - det beror på om talget i porernas väggar utsätts för syre. När det sker oxiderar det och blir mörkt, vilket resulterar i en svart pormask. Finns det någon mer skillnad? När pormaskar tas bort ser de ut som pluggar, medan talgkörtelfilament liknar en tunn sträng av vaxliknande talg när de pressas ut.

MYT ELLER SANNING?

SPF täpper till porerna

MYT

Modernt formulerade solskydd lämpade för alla hudtyper, inklusive aknebenägen hud, bör inte täppa till porerna. Vi rekommenderar att prova solskydd med tunna och skira texturer eftersom de för de allra flesta är minst troliga att orsaka utbrott. Se också till att du rengör ordentligt varje kväll för att säkerställa att allt solskydd och makeup avlägsnas.

MYT ELLER SANNING?

Vattnet i min dusch är orsaken till min akne

MYT

Det är osannolikt att ditt duschvatten orsakar akne, men om du rengör ditt ansikte och nacke i duschen är chansen stor att du använder för varmt vatten. Höga temperaturer kan ta bort hudens naturliga oljor och irritera huden. Det enklaste sättet att säkerställa att du använder rätt temperatur på vattnet (ljummet) är att rengöra ditt ansikte separat över handfatet.

MYT ELLER SANNING?

Tea tree-olja och andra eteriska oljor kommer naturligt att behandla min akne

50-50

Allt medan trenderna mer och mer fokuserar på ren, ekologisk skönhet, är det inte förvånande att många utforskar användningen av eteriska oljor. Det visar sig att tea tree-olja faktiskt har några forskningsbaserade fördelar för hud som är benägen för akne... om du använder rätt koncentration. Samtidigt har forskning inte visat att tea tree-olja skulle vara betydligt bättre för aknebenägen hud än till exempel en leave-on exfoliering med 2% salicylsyra (BHA). Om du hittar en koncentration av tea tree-olja som är tillräckligt effektiv, kan den vara för stark för huden och leda till en reaktion på grund av föreningar som limonen, linalool och eukalyptol. Dessa ämnen misstänks vara de som orsakar de negativa reaktionerna på den råa oljan.

MYT ELLER SANNING?

Acne drabbar bara tonåringar

MYT

Nej, akne förekommer inte bara hos tonåringar. Även om det oftast förknippas med tonåren på grund av hormonella förändringar under puberteten, kan akne förekomma i alla åldrar. Vuxenakne är relativt vanligt förekommande, och olika faktorer, inklusive hormonella svängningar, stress, gener och livsstilsval, kan bidra till akneutbrott hos vuxna.

MYT ELLER SANNING?

Allt du behöver är en mirakelprodukt för att bli kvitt akne

MYT

Även om vi alla önskar att det vore så, är det tyvärr inte fallet. Du behöver en kombination av beprövade ingredienser för att bekämpa de komplexa orsakerna till akne och de röda fläckar/ärr som de lämnar efter sig. Vi anser att det bästa sättet att förhindra utbrott och få en klarare hud är genom att hålla sig till en enkel, daglig hudvårdsrutin med beprövade ingredienser samt solskyddsfaktor. Kom alltid ihåg att konsultera din hudläkare om du har mer avancerad akne eftersom du kanske också behöver receptbelagda mediciner.

MYT ELLER SANNING?

Akneprodukter är för starka för torr eller känslig hud

MYT

Endast en liten del av oss har riktigt torr hud och akne, och de kan ha svårt att hålla blemmor borta samtidigt som huden hålls återfuktad och lugnad. Det är viktigt att komma ihåg att akne är en inflammatorisk störning, så huden gynnas av milda och icke-irriterande produkter. Se till att din hudvårdsrutin är fri från hudirriterande faktorer som denaturerad alkohol, parfymer och aggressiva rengöringar, och istället berikad med lugnande och näringsrika antioxidanter. Detta är det milda men ändå effektiva sättet att få din torrhet och akne under kontroll. Fortfarande osäker? Kontakta våra hudvårdsexperter för personlig rådgivning som passar just dig.

MYT ELLER SANNING?

Behandling av akne på kroppen skiljer sig från ansiktet

MYT

Samma ingredienser som kommer att lindra akneutbrott i ansiktet kommer också att vara de ingredienser som gynnar huden på kroppen. Om du har finnar på din rygg (bacne) kommer användning av exfolierande produkter med salicylsyra (BHA) att hjälpa till att avlägsna gamla hudceller, lugna rodnad, förbättra hudens struktur och minska frekvensen av utbrott. Prova vår Body Spot Exfoliant från vår hudvårdsserie för kroppen. Applicera på de drabbade områdena och se till att alltid använda SPF under dagen.

MYT ELLER SANNING?

Solen är bra för min akne

MYT

Att exponera aknebenägen hud för solen utan tillräckligt skydd orsakar långsiktig skada. Även om det kan kännas som att dina finnar eller oljiga hud "torkar ut" och att en solbränna döljer dem visuellt, visar forskning att UV-strålar faktiskt förvärrar skadorna på huden. Solens strålar kan göra huden torr och få den att svara genom att öka tjockleken och producera mer olja. Detta resulterar i att porerna täpps till mer och inflammationen förvärras på grund av den oxidativa process som UV-strålarna utlöser. Du löper också större risk att röda fläckar utvecklas till mörkare, envisa märken.

Vanliga hudvårdsmyter

MYT ELLER SANNING?

Syraexfolieringar är dåliga för hudens barriär

MYT

Kemisk peeling ger några av de mest imponerande resultaten du kan få med hemmabehandlingar för hudvård - när de används på rätt sätt.

Upptäck mer om exfoliering.

MYT ELLER SANNING?

Saften från citron ger lyster till matt hud

MYT

Absolut inte. Om du vill minska glåmig och matt hy och istället öka lystern ska du prova en potent C-vitamin.

Utforska mer om C-vitamin

MYT ELLER SANNING?

Man behöver solskydd inomhus

SANNING

Även när du är inomhus hela dagen är det viktigt med solskydd. Skadliga UVA-strålar kan tränga igenom glas.

Upptäck mer om SPF

MYT ELLER SANNING?

Retinol är endast för rynkor

MYT

Retinol har betydligt fler funktioner än så. Det hjälper också till med utbrott, förbättrar fasthet och bekämpar glåmig hy.

Upptäck mer om retinol

MYT ELLER SANNING?

Att dricka vatten botar torr hud

MYT

Även om det är bra att dricka mycket vatten, finns det inga bevis som visar att vatten leder till en mer återfuktad hud.

Läs mer om hur man återfuktar torr hud.

MYT ELLER SANNING?

Niacinamid bör inte appliceras samtidigt som C-vitamin eller retinol.

MYT

Niacinamid är fantastisk på egen hand. Och när den kombineras med andra kraftfulla ingredienser, har den faktiskt en samverkande effekt som förbättrar dina resultat.

Läs med om niacinamid