Fördelarna med niacinamid

niacinamidprodukt till hands

Niacinamid gynnar nästan alla hudtillstånd och hudtyper, vilket gör det till en riktigt framstående ingrediens tack vare sin mångsidighet.

Slutsatserna vi drar om en ingrediens baseras alltid på publicerad forskning. Forskningen om användning av niacinamid för huden visar hur effektiv den är, så ta del av varför niacinamid är en viktig ingrediens i ditt badrumsskåp.

Det vi kommer att ta upp:

 • Vad är niacinamid?
 • Vad gör niacinamid för din hud?
 • Hur man använder niacinamid
 • Vid vilken ålder kan man börja använda niacinamid?
 • Addera niacinamid i din hudvårdsrutin
 • Hur lång tid tar det för niacinamid att börja verka?
 • Eventuella sidoeffekter av niacinamid
 • Hudvårdsprodukter med niacinamid
 • Referenser

Vad är niacinamid?

Även känt som vitamin B3 och nikotinamid, är niacinamid ett vattenlösligt vitamin som samverkar med de naturliga ämnena som du har i din hud. Så vad gör niacinamid? Det hjälper till att synligt reducera vidgade porer, förbättra ojämn hudton, mjuka upp fina linjer och rynkor, minska glåmighet och stärka en försvagad hudyta.

Niacinamide minskar inte bara påverkan av miljöskador eftersom den kan förbättra hudbarriären (första försvarslinjen), utan den spelar även en roll i att hjälpa huden att reparera tecken på tidigare skador. Om man inte håller uppsikt kan denna dagliga påfrestning få huden att se äldre, glåmigare och mer trött ut.

droppar med niacinamid

Vad gör niacinamid för din hud?

Hudvård med niacinamid ger många fördelar eftersom det är en mångsidig bioaktiv ingrediens. Denna typ av B-vitamin genomgår mycket innan det når fram och gynnar hudens yttre stödceller.

När niacinamid appliceras omvandlas det till en form av vitamin som våra celler kan använda, nämligen koenzymet nikotinamidadenindinukleotid. Man tror att det är detta koenzym som ger niacinamid dess fördelar.

Niacinamid kan rikta sig mot specifika hudtillstånd, men oavsett hudtyp kan alla dra nytta av att använda niacinamid. Låt oss granska resultaten ännu djupare...

Minskar vidgade porer

Niacinamid är mest känt för sin förmåga att minska framträdandet av vidgade porer. Det är inte helt klart hur detta B-vitamin reducerar porstorleken, men niacinamid verkar ha en normaliserande effekt på porernas inre. Detta bidrar till att förhindra att olja och orenheter samlas, vilket annars skulle kunna leda till tilltäppningar och ojämn, knottrig hud.

När tilltäppningar uppstår och blir värre vidgas porerna för att anpassa sig, vilket gör att de blir större och mer vidgade. En regelbunden användning av niacinamid hjälper porerna att återgå till sin naturliga storlek. Solskador kan också orsaka vidgade porer, vilket i sin tur leder till det som vissa beskriver som "apelsinhud". Högre koncentrationer av niacinamid kan märkbart strama åt porerna genom att förstärka hudens struktur, vilket ofta ger en stor förbättring av apelsinhud.

Tillsätt fukt

Niacinamid har även andra fördelar, som att det hjälper till att skydda och återställa hudens yta för att motverka fuktförlust och uttorkning. När viktiga fettsyror (ceramider) minskar med tiden blir huden sårbar för alla typer av besvär, allt från ihållande torra, fjälliga partier till att bli extra-känslig.

Om du besväras av torr hud, kan användning av niacinamid på huden öka den fuktgivande effekten av en fuktkräm. Det hjälper huden att motstå fuktförlust som kan leda till upprepade besvär med torr, stram och flagande hud. Niacinamid fungerar utmärkt med vanliga fuktgivande ingredienser som glycerin, doftfria vegetabiliska oljor, kolesterol, natrium PCA och natriumhyaluronat.

Få jämnare hudton

Hur hjälper niacinamid mot pigmenteringar och ojämn hudton? Båda dessa bekymmer uppstår från överskott av melanin (pigment) som syns på hudens yta. Niacinamid i koncentrationer av 5% (eller högre) fungerar på olika sätt för att förhindra att nya pigmenteringar uppstår. Samtidigt hjälper niacinamid även till med att bryta ner befintliga pigmenteringar så att din hudton ser jämnare ut. Forskning har visat att niacinamid och tranexamsyra fungerar särskilt bra tillsammans, och som nämnts ovan kan det användas med andra ingredienser som minskar pigmenteringar såsom alla former av C-vitamin, lakrits, retinol och bakuchiol.

Hur man använder niacinamid

Niacinamid är kompatibelt med andra kraftfulla ingredienser som peptider, hyaluronsyra, AHA, BHA och alla typer av antioxidanter, inklusive retinol och C-vitamin.

Faktum är att användning av niacinamid tillsammans med andra bioaktiva ingredienser bidrar till mer avancerade resultat. Till exempel förstärker niacinamid hudbarriären, vilket gör att den tar upp retinol bättre. Niacinamid och retinol samarbetar också för att hjälpa till att balansera talgproduktionen, minska synligheten av vidgade porer, ge en mer klar och jämn hudton och bekämpa åldersrelaterade miljöfaktorer.

Retinol är inte den enda starka ingrediensen som fungerar bra i kombination. Niacinamid och C-vitamin förstärker varandras antioxidativa fördelar, vilket leder till ökad lyster och en jämnare, slätare hudton.

En hudvårdsstrategi med multi-ingredienser är avgörande här, eftersom niacinamid inte är den enda ingrediensen som huden behöver för att bli sitt bästa jag. Tänk på det som din kost – även om grönkål är mycket nyttigt, om du bara åt det skulle du snart bli undernärd eftersom din kropp behöver fler näringsämnen för att må bra. Samma gäller för din hud, kroppens största (och mest exponerade) organ.

Vid vilken ålder kan man börja använda niacinamid?

Niacinamid är en säker ingrediens som du kan börja använda i din hudvårdsrutin redan som tonåring. Under senare tonåren kan niacinamid vara extra effektivt för att reglera talgproduktionen och förhindra att porer täpps till.

Hur du adderar niacinamid i din hudvårdsrutin

Det är enkelt att använda niacinamid. Välj hudvårdsprodukter som innehåller det och applicera i rätt ordning i din hudvårdsrutin:

 • Rengöring
 • Ansiktsvatten
 • Exfoliering
 • Applicera dina övriga serum, behandlingar och fuktkrämer (inklusive de med niacinamid) i ordning från den tunnaste till den rikaste konsistensen.
 • Applicera alltid ett bredspektrigt solskydd med minst SPF 30 eller högre under dagtid.

Hur lång tid tar det för niacinamid att börja verka?

I allmänhet bör du börja se resultat efter 2-4 veckors användning om du använder produkten två gånger om dagen (beroende på graden av dina hudbesvär och hur koncentrerad din niacinamidprodukt är). Fortsatt användning krävs för att upprätthålla förbättringen.

Resultaten kommer att förbättras med tiden, men förvänta dig inte att din hud blir helt utan porer – det är inte möjligt med någon hudvårdsprodukt. Din hud är beroende av sina porer för att utföra flera viktiga funktioner. Du kan förvänta dig att porerna kommer att vara mindre framträdande, hudtonen blir jämnare, fina linjer och rynkor minskar märkbart och att din hud i allmänhet får en friskare lyster.

Eventuella sidoeffekter av niacinamid

Niacinamid accepteras oftast väl och hjälper till att lugna huden och främja dess häls Ändå kan niacinamid för vissa orsaka en rodnadseffekt på huden, både vid yttre användning och vid intag genom kosttillskott. Forskning visar att man vanligtvis snabbt vänjer sig vid rodnad som orsakas av niacin. Denna rodnad inträffar eftersom niacinamidet innehåller för mycket fritt niacin. Särskilt renade varianter av denna ingrediens (som vi använder) har extremt låga nivåer av niacin, vilket innebär att de är mycket osannolika att leda till dessa besvär.

Hudvårdsprodukter med niacinamid

För bästa effekt, välj niacinamidprodukter som ska lämnas kvar på huden, som serum eller krämer, istället för sådana som sköljs bort, till exempel en rengöring, där de inte hinner verka lika länge på huden.

 • En toner med niacinamid kan vara särskilt fördelaktig att använda efter rengöring för att återfukta och återställa huden.
 • Koncentrerde 10% Niacinamide Booster kan användas ensam (precis som ett serum) eller blandas i din favoritkräm (utan SPF), helt efter eget tycke.
 • De som besväras av avancerade solskador, apelsinhud, slappa/vidgade porer och underliggande orenheter bör fundera på att testa ett kraftfullt serum med 20% niacinamid.
 • Du kan även använda en produkt med niacinamid kring ögonen. Vissa kan uppleva att det hjälper att applicera en fuktkräm eller en ögonkräm med niacinamid för att mildra synligheten av kråksparkar och mörka ringar. Det kan också hjälpa detta känsliga område att behålla fukt som bidrar till att jämna ut huden och motverka att den tappar sin fasthet. Hudvård för ansiktet som innehåller niacinamid kan även appliceras på halsen och dekolletaget.
 • För att hantera hudbesvär på andra områden än ansiktet och halsen, kan ett kroppsserum med niacinamid vara lämpligt. Niacinamid hjälper till att jämna ut hudtonen och minska pigmenteringar på kroppen (även prickar/märken runt hårsäckarna). Det hjälper också till att återställa och stärka hudens fuktbarriär. Vårt 5% Niacinamide Body Serum riktar sig mot ojämn hudton och ålderstecken på kroppen, vilket gör det till ett effektivt tillskott i varje kroppsvårdsrutin efter duschen.

Referenser för denna information:

1. Antioxidants, August 2021, ePublication
2. Journal of Drugs in Dermatology, May 2019, pages 454–459
3. Experimental Dermatology, February 2019, Supplement 1, pages 15-22
4. Journal of Investigative Dermatology, May 2017, page S116
5. American Chemical Society, May 2020, pages 25625–25632
6. Dermatologic Surgery, March 2016, pages 277-285
7. Dermatologic Surgery, Volume 31, Part 2, 2005, Discussion 865
8. International Journal of Cosmetic Science, October 2004, pages 231-238
9. International Journal of Pharmaceutics, January 2013, Pages 192-201
10. Skin Pharmacology and Physiology, June 2014, pages 311-315
11. International Journal of Clinical Practice, September 2009, pages 1369-1377

Relaterade artiklar

 

Related products

-15%
Alla hudtyper
Alla hudtyper
-15%
Blandad hud, Fet hud