Guide: Kom igång med din exfoliering

Exfolieringens sanningar avslöjade och myter avfärdade

Varför bör man exfoliera?

En daglig och skonsam leave-on exfoliering är avgörande för alla hudtyper och hudtillstånd Att lägga till detta steg i din rutin är det snabbaste och mest effektiva sättet att få en strålande, mjuk och klar hud. Men kom ihåg:  De flesta av oss kan varken se eller känna de gamla hudcellerna som blockerar den nya och friska huden som ger oss vår naturliga lyster.

Det är en vanlig uppfattning att om huden inte känns torr eller flagnar behöver man inte exfoliera. Att lägga exfolieringssteget kommer göra din hud ännu mer återfuktad och få ökad lyster, även om du inte upplever några besvär med huden utan exfoliering. Vanliga kemiska exfolieringar som AHA (alfa-hydroxisyra) och BHA (beta-hydroxisyra) hjälper huden genom att avlägsna gamla hudceller snabbare, på samma sätt som den naturliga cellförnyelsen innan ålder och miljöfaktorer började sakta ner den processen. Dessa syror är också det skonsammaste sättet att exfoliera och de ger näring och förbättrar din hud på ett sätt som ingen borste eller skrubb kan göra.

Utöver det handlar exfoliering inte enbart om att ta bort gamla hudceller. AHA- och BHA-exfolieringar också hjälper till att minska synliga tecken på solskador samt synliga fina linjer och rynkor.

Även om ansiktsskrubbar är populära är de oftast för hårda och aggressiva och kan orsaka små sprickor som skadar huden över tid även om skadan inte syns direkt. Trots eventuella fördelar av de bästa peelingarna med korn kan de inte ge samma resultat som en AHA- eller BHA-exfoliering.

För de som är nya inom hudvårdsvärlden kan det vara lite förvirrande att förstå HUR och VARFÖR man använder exfolierande leave-on produkter. Här ger vi dig svar på dina vanligaste frågor med hjälp av forskning, så att du har alla fakta.

Är vanliga skrubbar skadligt för huden?

Myt: Din hud tar inte skada om den inte omedelbart visar tecken på irritation, så skrubb med naturliga ingredienser kan inte vara skadliga.

Fakta: Även om de är naturliga kan "hudslipande" ingredienser vara skadliga - trots att din hud kanske inte visar det direkt. De flesta ansiktsskrubbar är inte bra för huden. En skrubb som repat din hud äventyrar hudytan genom att lämna små sprickor, vilket leder till känslighet och till slut synliga tecknen på åldrande, något du antagligen försöker undvika från första början.

En skonsam skrubb med mjuka, runda korn kan vara ett utmärkt tillägg i din rengöringsrutin, men om en skrubb känns det minsta rivig på baksidan av din hand så råder vi dig att inte använda den.

SPF för nybörjare

Hur skiljer sig AHA från BHA och vilken är bäst?

Myt: AHA och BHA är ganska lika.

Fakta: AHA- och BHA-exfolieringar har både gemensamma och olika fördelar: alla typer av kemiska exfolieringar jämnar ut huden, minskar synligheten av fina linjer och rynkor, hjälper till att jämna ut hudtonen, återfuktar och återställer lystern. AHA är mer återfuktande och har mer forskning som visar hur effektiva de är att minska synliga tecken på solskador. BHA kan också hjälpa där, men dess unika fördel är att den arbetar inuti porerna. Så om du har benägenhet för finnar, knottror, rodnad eller tilltäppta/vidgade porer, är BHA-exfolianten det rätta valet för dig.

Kan man använda AHA- och BHA-exfolieringar samtidigt?

Myt: Du måste använda både AHA och BHA för att få bra resultat.

Fakta: Du kan använda både AHA och BHA i din rutin, men det är också helt okej att hålla sig till en av dem. Om du vill använda båda, prova att använda en på morgonen och den andra på kvällen, eller växla mellan dem varannan dag. Det är också okej att kombinera exfolieringar, även om det kan bli lite för intensivt för många.

SPF för nybörjare

Vilken är den högsta koncentrationen av AHA eller BHA som man kan använda?

Myt: En högre koncentration är alltid det bästa valet.

Fakta: Paula's Choice BHA finns tillgänglig i olika styrkor för att tillgodose alla hudtyper, hudtillstånd och behov.

1% BHA är idealisk för den känsliga huden.
2% BHA är för daglig användning. Vi erbjuder tre olika texturer som passar alla hudtyper, men SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfoliant är vår ikoniska formula.
Våra AHA-produkter finns också i olika koncentrationer.
5% AHA fungerar bäst för känslig hud eller de som är nya till AHAs, genom att jämna ut och erbjuda åldersförebyggande fördelar.
Produkter med 8% AHA kan ha en mängd olika fördelar, beroende på vilken form av AHA som används. Vi erbjuder en flytande konsistens bestående av en blandning av 6% mandelsyra och 2% mjölksyra.
10% AHA ger avancerad hudutjämning och åldersförebyggande fördelar.

Kort sagt finns det inget "rätt svar" eller specifik procentandel som är bäst för alla. Betrakta det som en vågskål som alltid väger över mot fördelarna. Och kom ihåg att du kan kombinera eller växla koncentration; många använder en mildare dagligen och en med högre procentandel några gånger i veckan för att ta resultaten till nästa nivå. Glöm inte att vara uppmärksam på hur din hud reagerar och justera användningen därefter.

Hur känns huden efter exfoliering?

Myt: Din exfoliering är verkningslös om du inte ser att huden flagnar eller fjällar.

Fakta: Du bör inte se (eller känna) någonting. AHA- och BHA-exfolieringar jobbar utan att du märker det genom att lösa upp de bindningar som håller gamla hudceller på ytan så de avlägsnas snabbare - på samma sätt som hudens naturliga process när man är yngre. BHA är oljelöslig och har den extra fördelen att öppna upp och rena tilltäppta porer så att olja lätt kan flöda till hudens yta, så att orenheter inuti porerna enkelt sköljs bort.

Tänk på att: AHA och BHA är skonsamma (när de är välformulerade). Då din huds yta är naturligt sur, passar syraexfolieringar väldigt bra. Du behöver inte oroa dig för att huden ska flaga när du använder en välformuleradAHA- eller BHA-exfoliering eftersom de är milda mot huden. BHA är extra snällt mot huden och hjälper till att minska synligheten av rodnad.

Om du har känt obehag med AHA eller BHA exfolianter tidigare kan det bero på att de innehöll doftämnen eller irriterande ingredienser som denaturerad alkohol, medan varje produkt från Paula's Choice testas för att vara skonsam mot huden och säker att använda. Du kanske har använt för hög koncentration av AHA eller BHA, eller så kan din hud reagera bättre på en annan typ av produkt, till exempel gel istället för en vätskebaserad exfoliering. Därför erbjuder vi exfolieringar i olika styrkor och texturer.

Hur lägger man till en kemisk exfoliering i sin hudvårdsrutin?

Myt: Man måste exfoliera innan man använder ansiktsvatten, annars är det inte effektivt.

Fakta: Använd rengöring, ansiktsvatten och applicera sedan en AHA eller BHA exfoliering, oavsett textur (gel, kräm, lotion eller liquid). Följ sedan upp med övriga produkter i din rutin, eftersom de är utformade för att fungera bäst på exfolierad hud. Avsluta med ett bredspektrigt solskydd med minst SPF 30 eller högre under dagtid. På kvällen avslutar man med en fuktkräm.

Kan man använda exfoliering kring ögonen?

Myt: Du bör applicera en exfoliant runt ögonen.

Fakta: Man vill naturligtvis undvika att få AHA- eller BHA-ingredienser i ögonen, men alla våra formuleringar är säkra att applicera upp till och kring ögonbenet. Efter rengöring och ansiktsvatten applicerar du ett tunt lager och jobba utåt från ögat. Produkterna kan nämligen flytta sig lite när de blir uppvärmda av kroppstemperaturen.

Kan man blanda exfolieringar med andra kraftfulla ingredienser?

Myt: Man kan inte exfoliera och sedan applicera retinol eller vitamin C.

Fakta: Kemiska exfolieringar går bra att använda med någon av våra andra formler, inklusive de som innehåller retinol. Alla våra produkter är formulerade för att fungera bra tillsammans. Oavsett vad du har hört så exfolierar inte retinol huden. Vissa kan märka att huden flagar av retinol, men detta är snarare ett tecken på att huden inte tolererar produkten så bra, och beror alltså inte på att huden exfolieras. Återigen, du bör inte uppleva några oönskade tecken på exfoliering från AHA- eller BHA-produkter, bara deras fantastiska resultat.

Nu när du är uppdaterad om grunderna finns det ingen anledning att tveka längre. Hitta rätt exfoliering som passar din rutin.

 

Referenser för denna information:
Dermatology Research and Practice, February 2015, pages 1-5
Dermatology and Therapy, March 2015, pages 1-18
International Journal of Research in Engineering, Science and Management, October 2020, pages 1-2
Clinics in Dermatology, May-June 2012, pages 335-344
Archives of Dermatologic Research, July 1997, pages 404-409
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142
Journal of the German Society of Dermatology, July 2012, pages 488-491
Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication

 

Ta reda på mer:
Kan man överexfoliera huden med syror?
Skillnaden mellan AHA- och BHA-exfolieringar
Så exfolierar du kroppen