SPF för nybörjare

Hitta lösningar på dina problem med att välja rätt SPF

Varför behöver jag en SPF?

‌SPF är avgörande för din hudhälsa, eftersom det försvarar mot de skadliga effekterna av UV-strålar. Det är viktigt att komma ihåg att UV-strålar tränger igenom moln och fönster - så se till att använda ditt SPF oavsett om det är mulet eller regnar och oavsett om du är inomhus eller utomhus. På så sätt kommer din hud att uppleva mindre solskador

Vad är rätt mängd SPF?

Lösning: Tvåfingersregeln är ett snabbt sätt att se till att du applicerar tillräckligt med skydd. Applicera helt enkelt SPF på hela längden av ditt pek- och långfinger. Våra hudläkare påminner oss om att "applicera från vecket där fingret möter handen och upp till fingertoppen", säger Dr. McLellan. Och var generös med din applicering! "Lägg till ett tredje finger för att inkludera nacken," tillägger Dr. Hartman.

SPF for beginners

Hur får jag högre SPF?

Lösning: "Tyvärr är det inte så enkelt att få en högre SPF. Att bara lägga ihop flera styrkor av SPF med hjälp av olika produkter ger inte den totala summan av SPF-styrkan i ett solskydd," säger Dr. Hartman. "Det positiva är att även om matematiken kanske inte stämmer exakt, så finns det alltid fördelar med att lägga till extra lager av solskydd." Dr. McLellan påpekar "att kombinera solkrämer kan ibland göra återappliceringen enklare. Till exempel kan vissa börja dagen med en lotion men tycka att det är enklare att återapplicera med ett puder under dagen."
Men var medveten om vilka SPF-produkter du lägger på varandra. Forskning har indikerat att kombinera syntetiska med mineralbaserade solskydd kan leda till instabilitet hos de syntetiska solfiltren, vilket leder till en minskning av ingrediensens SPF-förmåga. Så när du lägger lager på lager, kombinera liknande ingredienser med varandra för ultimat skydd.

SPF känns för tungt för min hud

Lösning: Du använder förmodligen en rikare solkräm avsedd för kroppen eller för stranden istället för en lättare solkräm anpassad för ansiktet. Antingen det, eller så är inte din solkräm anpassad efter din hudtyp. Välj alltid ett bredspektrigt solskydd med SPF 30 eller högre och hitta den rätta konsistensen för din hudtyp:

+ Torr hy? Välj en rik lotion eller kräm, som exempelvis Advanced Sun Protection Daily Moisturiser SPF 50 | PA++++
+ Normal till blandad hy? Använd en lätt kräm
+ Fet hy? En tunn lotion med en matt finish

SPF for beginners

Vad bör jag välja: vattenfast eller vattenresistent solskydd?

Lösning: Enkelt uttryckt finns det inget som heter vattenfast solkräm.
"Det bästa vi hittills kan uppnå i formuleringen av solskyddsprodukter är vattenresistens," säger Dr. Hartman. Vattenresistenta solskydd tål fukt / svett i 40-80 minuter och måste genomgå tester för att få märkningen.
Även om dessa solskyddsprodukter håller bättre mot vatten och svett, påminner Dr. McLellan oss om att: "återapplicera solkräm efter simning eller andra vattenaktiviteter är avgörande för att bibehålla effektivt skydd mot solen."

Jag får alltid SPF i mina ögon‌‌

Lösning: Sök efter solskydd som enbart innehåller mineralaktiva ingredienserna: titandioxid och/eller zinkoxid. Ett exempel är vår RESIST Anti-Ageing Moisturiser SPF 30. Mineralsolskydd är kända för att vara skonsamma och är mycket mindre benägna att svida eller bränna om de rinner ner i ögonen när du svettas.

Jag lovar, solkräm ger mig finnar

Lösning: Det här är kanske det mest frustrerande eftersom det inte finns någon omedelbar lösning. Det krävs lite experimenterande för att hitta en fuktkräm med SPF för ansiktet som inte orsakar eller utlöser finnar för dig, men vi har samlat några tips:

+ Välj de tunnaste konsistenserna (som är mindre benägna att orsaka finnar)
+ Prova en SPF med en blandning av syntetiska aktiva ämnen som oktisalat och oktinoxat och mineralaktiva ämnen som zinkoxid (kan visa sig vara den perfekta balansen)
+ Prova dubbelrengöring (för att verkligen säkerställa att du noggrant men ändå skonsamt får bort all SPF och makeup)



Referenser för denna information:
‌American Journal of Epidemiology, May 2016, pages 824-833‌ Photochemical & Photobiological Sciences, October 2021, pages 1,273-1,285‌ American Academy of Dermatology, Accessed July 2023, Webpage‌ U.S. Food and Drug Administration, Accessed July 2023, Webpage‌ Skin Research and Technology, March 2022, pages 225-235‌ International Journal of Progressive Sciences and Technologies, July 2021, pages 171-189‌ Journal of Athletic Training, September 2016, pages 696-700‌ JAMA Dermatology, August 2016, pages 920-927‌ Acta-dermato Venereologica, March 2014, pages 152-156‌ British Journal of Dermatology, March 2011, pages 1-7‌ Dermatologic Clinics, January 2006, pages 75-79