Vad är C-vitamin?

C-vitamin

C-vitamin är en av de mest populära hudvårdsingredienserna, men är den värd all hype? Med många forskningsstudier som bekräftar dess imponerande fördelar är svaret enkelt: ja.

Vi kommer att utforska hur denna kraftfulla antioxidant fungerar, hur du kan inkludera den i din rutin och vilka former som är mest effektiva.

Det vi kommer att ta upp:

  • Är C-vitamin bra för huden?
  • Behöver man C-vitamin i sin hudvårdsrutin?
  • Vilka är fördelarna med C-vitamin?
  • Hur fungerar C-vitamin?
  • Olika former av C-vitamin i hudvård
  • C-vitaminprodukter
  • När och hur du bör använda C-vitamin i din hudvårdsrutin
  • Vad man inte ska använda med C-vitamin

Är C-vitamin bra för huden?

C-vitamin är mycket effektivt och kan enkelt anpassas in i din rutin eftersom det är en naturlig komponent av en hälsosam hud. När vi är unga finns det gott om C-vitamin i de viktigaste lagren i huden: epidermis (de yttre lagren) och dermis (det inre lagret). Men när vi åldras sker en naturlig minskning av dessa nivåer och vår hud blir mindre kapabel att lagra C-vitamin från mat eller kosttillskott. Oskyddad solexponering samt föroreningar gör att denna nedgång går snabbare, vilket resulterar i en glåmig och ojämn hud med mindre fasthet.

Tack vare topikala C-vitaminkurer kan vi minska dessa skador så att vår hud både ser och känns friskare, och blir bättre på att reparera synliga skador.

Behöver man C-vitamin i sin hudvårdsrutin?

Ja, om du vill jobba på glåmig hy eller ojämn hudton, fina linjer, rynkor och hud med tappad spänst. C-vitamin kan hjälpa till att tillgodose dessa behov. Dessutom är det en så kraftfull antioxidant att C-vitamin kan ge ett starkt skydd mot miljöpåverkan (inklusive solskador), vilket vi alla så småningom ser synliga tecken på vid något skede i våra liv.

Vilka är fördelarna med C-vitamin?

Det finns många fördelar, inklusive förmågan att jämna ut hudtonen och minska synligheten av fina linjer och rynkor. Medan denna kraftfulla ingrediens är välkänd för att ge hudförnyande resultat, visar forskning också att den kan skydda huden från synliga effekter av miljöpåverkan, inklusive skador från fria radikaler. Denna samverkan av att motverka besvär både före och efter att de uppstår gör C-vitamin till en verklig super-ingrediens.

Hur fungerar C-vitamin?

Det är en naturlig komponent av huden och stödjer viktiga funktioner. Till exempel stärker den hudens struktur genom att stimulera fördelaktiga ämnen som kollagen, vilket försvarar mot oxidativ skada (orsakad av solens strålar) och reglerar produktionen av melanin för att störa faktorer som utlöser utvecklingen av mörka fläckar och ojämn hudton. I själva verket är det den mest förekommande antioxidanten som finns i huden!

Studier visar att när vi blir äldre och utsätts för miljöpåverkan (som UV-strålar och föroreningar) minskar de höga nivåerna av C-vitamin. Att använda en C-vitaminprodukt på huden – när den är formulerad och förpackad på rätt sätt – kan hjälpa till att motverka vissa av de synliga effekterna (tänk mörka fläckar, rynkor och minskad fasthet) som uppstår på grund av denna minskning.

Olika former av C-vitamin i hudvård

Det finns flera former av C-vitamin för huden, och även om de alla har antioxidativa fördelar, fungerar de på lite olika sätt. Vissa är till och med mer effektiva än andra.

Askorbinsyra – också känd som L-askorbinsyra – har den mest omfattande hudrelaterade forskningen av alla former av C-vitamin. När den är korrekt formulerad med ett pH-värde på mindre än 4 (2,6-3,2 är det idealiska intervallet) och används i koncentrationer på 5% eller mer, hjälper denna form att skapa en fastare hud samtidigt som den minskar tecken på ojämn hudton och mörka fläckar. Askorbinsyra hjälper också hudens yta att försvara sig mot fria radikaler och externa påfrestningar, vilket minskar eventuella skador när man exponeras för de olika elementen.

3-O etylaskorbinsyra anses vara nästa generationen av C-vitamin som är mycket stabil och löslig både i vatten och olja. Dess bevisade fördelar inkluderar att göra huden klarare och jämnare i tonen, samt lugna och öka elasticiteten genom att motverka stressfaktorer som annars skulle skada hudens stödjande strukturer.

Andra fördelaktiga former som har bevisats vara effektiva genom pålitlig forskning inkluderar:

  • Askorbylglukosid är en stabil och vattenlöslig form av C-vitamin som har bevisats göra huden klarare, motverka missfärgningar och ge en fastare känsla i huden. Den betraktas som mildare än vissa andra C-vitaminderivat på grund av det unika sättet det omvandlas till rent C-vitamin i huden.
  • Ascorbylpalmitat är en oljelöslig, icke-irriterande (pH-neutral) C-vitamin-derivat som ofta kombineras med mer potent C-vitamin för att främja en fastare hud och minska synligheten av pigmentering. Höga mängder av denna ingrediens kan dock ge obehagliga estetiska effekter på hudvårdsprodukter.
  • Magnesiumaskorbylfosfat främjar djupare återfuktning, men det är inte lika kraftfullt som rent C-vitamin som antioxidant. Ändå anses det vara en av de mer stabila formerna.
  • Natriumaskorbylfosfat är en form av C-vitamin som enligt forskning kan påverka faktorer som är kopplade till utbrott av blemmor och finnar, förmodligen på grund av dess lugnande effekt.
  • Tetrahexyldecylaskorbat är en fettlöslig form av C-vitamin, stödd av forskning för dess förmåga att mildra de skadliga effekterna av UV-exponering. En del forskare menar att det har en större förmåga att tränga in i huden på grund av dess fettsyra-komponent som hjälper till med penetration.

Kom ihåg att även de mer stabila formerna av C-vitamin kommer att brytas ned över tid om de regelbundet utsätts för värme, luft och ljus. För att uppnå de bästa resultaten med din C-vitamin ögonkräm eller fuktkräm är förpackningen viktig. Letar efter flaskor eller pumpbehållare som är opaka (ej genomskinlig) och lufttäta för att säkerställa att ingredienserna förblir stabila. En C-vitamin-kräm som är förpackad i en burk förlorar dessvärre snabbt sin effektivitet.

C-vitaminprodukter

Enligt forskning är måttliga till höga koncentrationer av C-vitamin särskilt effektiva och ger en mängd fördelar för huden: koncentrationer från 5% och uppåt, där 10% och högre vanligtvis finns i riktade behandlingar. Om din hud ser matt och glåmig ut eller har en ojämn ton, oavsett hudtyp, är en lättflytande 15% C-vitamin booster idealisk för lager-på-lager. Om envisa mörka fläckar är ditt främsta fokus är 25% C-vitamin serum perfekt för att behandla pigmenteringar.

Även lägre koncentrationer av C-vitamin (5% eller mindre) är bra för huden och ger fördelar över tid när det används i leave-on produkter, såsom fuktkräm, serum, ögonvård och dagkräm med SPF. Faktum är att forskning har visat att koncentrationer under 1% ger antioxidativa och åldersförebyggande fördelar till huden. Lägre koncentrationer av C-vitamin hjälper också till att förstärka fördelarna ihop med andra åldersförebyggande ingredienser, till exempel retinol och ceramider.

När och hur du bör använda C-vitamin i din hudvårdsrutin

Alla former av vitamin C fungerar bra tillsammans med andra hudvårdsingredienser, inklusive retinol, niacinamid och exfolierande syror som salicylsyra.

Hudvårdande C-vitaminprodukter kan användas två gånger om dagen, både på morgonen och kvällen. Efter rengöring, ansiktsvatten och exfoliering använder du serum och boosters i ordningen från den lätta till den rikare texturen. Applicera alltid ett bredspektrigt solskydd med minst SPF 30 eller högre under dagtid.

Vad man inte ska använda med C-vitamin

En myt vi vill klargöra – det finns inga hudvänliga ingredienser som inte kan användas med C-vitamin. Trots idén att kraftfulla ingredienser som niacinamid, hyaluronsyra och retinol kan motverka eller försvaga effekterna av C-vitamin är det helt enkelt inte sant. I själva verket förstärker det bara deras effektivitet när de används tillsammans.

Det finns vissa ingredienser som vi kommer rekommendera att man undviker tillsammans med C-vitamin, såsom doft och denaturerad alkohol. Dessa är dock uttorkande och irriterande ingredienser som du ändå inte bör ha i din dagliga rutin!

Referenser för denna information:

    1. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2017, pages 14-17
    2. Nutrients, August 2017, ePublication
    3. Dermatologic Surgery, July 2005, pages 814-817
    4. Journal of Cosmetic Dermatology, September 2021, pages 2,349-2,359
    5. Cosmetics, September 2019, pages 1-8
    6. Free Radical Biology and Medicine, September 2021, pages 151-169
    7. International Journal of Cosmetic Science, February 2009, pages 41-46
    8. International Journal of Cosmetic Science, June 2005, pages 171-176
    9. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, April 2019, pages 46-53
    10. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, May 2018, pages 253-263
    11. Journal of Cosmetic Dermatology, February 2019, pages 236-241
    12. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2019, pages 14-17
    13. Journal of Drugs in Dermatology, Volume 7 Supplement, July 2008, pages S2-S6
    14. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, November 2013, pages 281-288

Relaterade artiklar

 

Related products

-15%
Alla hudtyper
-15%
Alla hudtyper
-15%
Alla hudtyper
-15%
Alla hudtyper
-15%
Alla hudtyper