Mineralbaserade vs syntetiska solfilter - vilket är bäst?

Mineralbaserade vs syntetiska solfilter

Forskningen talar sitt tydliga språk: vi behöver alla använda solkräm varje dag, oavsett väder, för att förebygga både för tidigt åldrande och hudcancer. Men vad händer om du inte gillar att använda solkräm, även om du vet att du borde? Kanske har du tidigare upplevt att din solkräm har orsakat finnar, irriterat huden, lämnat en obehaglig känsla eller oönskad finish. Dessa är alla befogade bekymmer, men lösningen är inte att helt strunta i solskyddet, det kan vi lova.

Att hitta en formula som fungerar för din hudtyp är nyckeln till ett bra skydd. Det kan krävas lite experimenterande att hitta något som fungerar för dig, så det är bra att förstå skillnaderna mellan olika solskyddsingredienser - vad de är, hur de fungerar och hur de känns.

De två olika formerna av ingredienser i solkräm är mineral och syntetiska. Båda är lika skyddande. Syntetiska eller mineralbaserade ingredienser kan finnas i produkter som är anpassade för alla hudtyper. Till exempel, om du har normal till fet hy, finns det lätta och viktlösa alternativ. Om du har normal till torr hud, kan du kika efter en solskyddskräm som gör huden mer återfuktad och mjuk.

Vilken typ av solskydd är bäst?

Skillnaderna handlar inte om vilken typ av solfilter som är mest effektiv, det handlar snarare om personliga preferenser och om huden är känslig. Mineralbaserade ingredienser anses vara de mest skonsamma alternativen för en känslig hud.

 • Mineralbaserade solskydd: Det finns endast två mineralbaserade ingredienser i solskyddsprodukter: titandioxid och zinkoxid. De verkar i hudens yttersta lager för att både absorbera och (i mindre grad) reflektera och sprida solens skadliga strålar. Dessa mineralbaserade ingredienser kallas ibland fysikaliska solfilter eller fysikaliska blockeringar, även om det inte är en korrekt representation av hur de fungerar.
 • Syntetiska solskydd: Det finns över 30 syntetiska solfilter som alla absorberas in i de övre hudlagren. Där fungerar de gansla likt mineralbaserade solskydd genom att sprida och avleda solens skadliga strålar samt omvandla UV-strålar till värme och "inaktivera" dem. (Oroa dig inte, det är inget du kommer känna av.) Vanliga syntetiska solfilter inkluderar oxybenzon, oktinoxat, oktisalat och avobenzon. Dessa benämns ibland som "kemiska solskydd", vilket är vilseledande och felaktigt. Alla hudvårdsingredienser är kemikalier - även vatten.

En vanlig myt om solskydd

I hudvårdens värld kallas mineralbaserade solskyddsingredienser ibland "ekologiska". Inom vetenskapens värld är mineralbaserade solfilter faktiskt icke-organiska ämnen. Vi är här för att berätta sanningen så att vilseledande marknadsföringstermer inte påverkar dina hudvårdsval.

Det är viktigt att veta att det inte finns något som per automatik är bättre eller sämre när det gäller formuleringar som innehåller antingen mineral- eller syntetiska solfilter. Det viktiga är att de skyddar din hud mot solskador. Absolut, det är möjligt att det ena eller det andra kan vara ett bättre val för din hudtyp, men det är ingredienserna själva som bör avgöra det - inte marknadsföringsfraserna som används för att sälja dem.

Vilken solkräm är bäst?

Vi hävdar att den bästa solkrämen för dig är den du ser fram emot att använda varje dag. Den bör ha SPF 30 eller högre och ge ett bredspektrigt skydd för att förhindra skador från solens skadliga UVA- och UVB-strålar. För att göra ett klokt val behöver du också veta hur din hudtyp reagerar på olika solfilter och krämer: mineralbaserade, syntetiska eller en blandning av båda.

Mineralbaserade solskydd:

 • ‌Börjar verka omedelbart vid applicering men måste absorberas för att vara mest effektiva och för att säkerställa att de inte torkar av på kläder
 • Nästan ingen risk att irritera huden
 • Tränger inte längre ner än till hudens yttersta lager
 • Kan lämna en vit hinna, särskilt på en melaninrik hy, men de bästa mineralbaserade solskydden har nästan en genomskinlig finish
 • Kan behöva en mer noggrann och generös applicering på grund av hur de är formulerade

Syntetiska solskydd:

 • ‌Börjar verka omedelbart vid applicering men måste absorberas för att vara mest effektiva och för att säkerställa att de inte torkar av på kläder
 • Finns vanligtvis i produkter med tunnare konsistens
 • Brukar föredras för vattenresistenta formuleringar eftersom de inte blir mjölkaktiga när du svettas eller blir blöt, men precis som med alla solskyddskrämer måste du återapplicera ofta
 • Det kan orsaka irritation för dem med extra känslig hud
 • Det kan absorberas i huden i små mängder utan att ge några hälsorisker

Vilken solkräm du än väljer är det viktigt att använda den året runt. Även om du tror att solen inte kommer att bränna din hud, kan dagsljuset - även genom moln - påskynda hudens åldrande och öka risken för hudcancer. Skrämmande men sant: solens UVA-strålar tränger igenom fönster! Du kommer inte känna av skadan, men den sker ändå.

Vilka av Paula's Choice produkter med SPF passar bäst för min hud?

Vi kan inte nog understryka vikten av att dagligen skydda huden med en fuktkräm, primer eller foundation (helst alla tre) med SPF 30 eller högre. Därför har vi skapat ett utbud av lätta, närande SPF-produkter för alla hudtyper - alla utformade för att hjälpa till att bibehålla huden hälsosam. Det kan ta lite tid att prova sig fram och hitta den formula som passar dig bäst, men resultaten kommer vara väl värda ansträngningen.

Om din hud är benägen att utveckla finnar eller har en tendens att rodna, prova gärna en av våra lätta mineralbaserade fuktkrämer med solskydd: solskydd för fet hy, solskydd för torr hud och solskydd för mogen hud. Brukar du vanligtvis använda mineralbaserat solskydd eftersom du har känslig hud? Paula's Choice erbjuder även ett syntetiskt solskydd för känslig hud! Prova gärna vår Advanced Sun Protection Daily Moisturiser SPF 50 eftersom den är mindre benägen att trigga reaktion i den känsliga huden. Om ett mineralbaserat solskydd inte verkar vara det bästa valet för din hudtyp eller om du letar efter en extra lätt SPF som passar en fet eller mogen hud, kommer en av våra syntetiska formuleringar att vara det bästa alternativet för dig. If a mineral sunscreen doesn’t seem like the best choice for your skin type, or if you’re looking for an extra-sheer SPF moisturiser for oily or ageing skin, one of our synthetic formulas will be your best bet. För de med mogen hud som föredrar en ännu högre SPF och ett syntetiskt solfilter, rekommenderar vi antingen vår RESIST Skin Restoring Moisturiser SPF 50 eller RESIST Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF 50. Slutligen, om du redan använder en fuktkräm med SPF som du gillar, eller om du vill ha ett extra skyddande lager, så är vår SPF 30 Primer ett bra val.

Är Paula's Choice solskmineralbaserad?

Våra hudvårdande SPF-produkter inkluderar både mineralbaserade och syntetiska alternativ. Nedan listar vi våra mineralbaserade och våra syntetiska solskyddsprodukter.

Paula's Choice-produkter som innehåller mineralbaserat solfilter:

Paula's Choice-produkter som innehåller syntetiskt solfilter:

 
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper
-15%
Blandad hud, Fet hud
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper

Relaterade artiklar

 

Referenser för denna information:

  ‌Science, February 2015, pages 842–847‌ Annals of Internal Medicine, June 2013, pages 781–790‌ Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, January 2013, pages 16–26‌ British Journal of Dermatology, February 2010, pages 415–419; and April 2007, pages 716–719‌ Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, volume 73, number 2, 2007, pages 80–85