redirect.alert.null
Your browser's Javascript functionality is turned off. Please turn it on so that you can experience the full capabilities of this site.
SPF är ett måste i din dagliga hudvårdsrutin för att bevara en frisk och ungdomlig hud – oavsett om det finns i din dagkräm, primer eller foundation. Och varför välja bara en? Kombinera alla tre! Men hur fungerar egentligen SPF – och hur mäts det?
Vad du kan förvänta dig: Vad står SPF för? UVA och UVB: vad är skillnaden? Hur mäts SPF och solskyddets styrka? Hur länge skyddar SPF 50? Vilken SPF-styrka behöver jag? Hindrar SPF solbränna? Behöver man SPF för läpparna?
Det står för Sun Protection Factor. Denna faktor mäter UVB-skyddet i en produkt när den appliceras rikligt och jämnt på huden. Det mäter inte UVA-skydd, vilket endast anges med PA-klassificeringen. För att få både UVA- och UVB-skydd, sök efter solskydd med märkningen "Broad Spectrum".
Solen avger osynlig ultraviolett strålning. Strålningen når hela vägen ner till jordytan och kan skada huden – även när det är molnigt eller regnar. Vi delar in denna ultravioletta strålning i två typer: ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB).
UVB-strålar påverkar hudens yta och orsakar solbränna. Detta är skador som du kan se och känna, men det får också hudceller att bete sig onormalt.
UVA-strålar tränger djupt ner i huden och bryter ner kollagen, elastin och andra ämnen som huden behöver för att hålla sig fast, spänstig och frisk. Kortare våglängder av UVA kan också orsaka smärtsam solbränna.
Både UVA- och UVB-strålar är en bidragande orsak till hudcancer.
Även om det är UVB-strålar som orsakar omedelbar skada (som solbränna och rodnad), är det UVA-strålar som gör att huden blir brun. Detta är också ett tecken på skada i alla hudlager. Både UVA- och UVB-strålar finns utomhus året runt, oavsett väder. UVA-strålar kan dessutom tränga igenom glas, som bil- och kontorsfönster.** Det är därför det är så viktigt att använda solskydd även om du inte är utomhus mycket. Kom också ihåg att alltid välja produkter märkta "Broad Spectrum" för att få skydd mot både UVA- och UVB-strålning.
UVB-strålar är som starkast mellan klockan 10 och 16, på hög höjd och nära ekvatorn. Jämförelsevis är UVA-strålar närvarande under hela dagen med en ganska konstant intensitet oavsett var i världen du befinner dig. Så länge det är dagsljus ute, utsätts huden för skadliga UVA-strålar om du inte bär skydd. Det finns ingen säker nivå av UV-ljusexponering.
*Vissa bilar och kontorsfönster har en UV-skyddande beläggning, men de flesta har inte det, så var försiktig för säkerhets skull!
Innan vi förklarar hur SPF fungerar, är det viktigt att veta att laboratorietesterna som bekräftar SPF-värden har sina begränsningar. Det beror på att det inte speglar verkliga situationer. Testerna utförs på människor, men laboratoriet kontrollerar förhållandena och justerar intensiteten av UV-ljuset. I verkligheten varierar UVB-intensiteten medan UVA håller sig konstant. Den varierande intensiteten av UVB-ljus påverkar hur lång tid det tar för huden att brännas (bli röd eller få mer färg) oavsett vilken solkräm som används.
Kom ihåg att SPF-värdet endast mäter UVB-skyddet i en SPF-produkt. Det kan också vara förvirrande med SPF-värden, eftersom skillnaden i skydd minskar ju högre SPF-talet är. Vad betyder då SPF 30? Och vad är skillnaden mellan SPF 30 och 50? Baserat på reglerade tester:
Däremot, om man ser det ur ett annat perspektiv:
Så vilket är bättre, SPF 30 eller 50? Ovanstående visar att SPF 30 låter 50% fler UVB-strålar tränga igenom din hud jämfört med SPF 50. Om du vet att du inte kommer att kunna hitta skugga under solens starkaste timmar, rekommenderar vi SPF 50 tillsammans med en hatt och UV-klassade kläder.
Det finns dock en avvägning: väldigt höga SPF-värden kan öka risken för reaktioner, särskilt vid känslig hud. Om man använder mineralfilter för att nå SPF 50+ får man ofta räkna med att det lämnar spår på huden i form av en vit hinna. Advanced Sun Protection Daily Moisturiser SPF 50 innehåller en blandning av fem avancerade syntetiska UVA- och UVB-filter som även passar känslig hud – perfekt för dig som vill ha högt solskydd utan vit hinna.
Tidigare trodde man att det bara handlade om enkel matematik: om huden blir röd eller börjar mörkna efter tio minuter utan skydd, skulle SPF 50 ge 500 minuters skydd (10 x 50 = 500). Hur länge har SPF 30 effekt? 300 minuter. Solkräm med SPF 15? 150 minuter, osv.
Men nej, SPF 50 betyder varken 50 minuter eller 500 minuter. SPF-värden säger inte allt om hur lång tid du kan vistas i solen. Egentligen handlar SPF-värden både om hur länge du vistas i solen och hur mycket strålning du utsätts för. Exponering tar även hänsyn till faktorer som mängden molntäcke, latitud, årstid och närhet till reflekterande ytor som vatten, sand och snö.
Sammanfattningsvis påverkar solens intensitet hur mycket UV-strålning huden utsätts för. Ta en titt på tidpunkterna nedan:
De kan alla leverera samma intensitet av UV-strålning!
Det beror på hur lång tid det tar för din hud att ändra färg (till en röd, solbränd eller mörkare hudton) vid oskyddad solexponering. Beräkna detta genom uppskattning istället för att experimentera med solexponering och multiplicera den tiden med SPF-värdet. Detta ger en utgångspunkt för hur länge ditt solskyddkan skydda din hud under normala förhållanden.
"Normala förhållanden" innebär den mängd och intensitet av UV-ljus som vanligtvis påverkar din hud. När du vet att din hud kommer att bli utsatt för mer intensiv och/eller långvarig UV-exponering behöver du välja ett ett solskydd med en högre SPF och återapplicera ofta. Alla UV-filter bryts ned och blir mindre effektiva vid kontinuerlig solexponering, så att återapplicera med jämna mellanrum hjälper till att upprätthålla ett effektivt skydd.
Till exempel: om din hud normalt rodnar eller ändrar färg efter 10 minuters oskyddad solexponering mitt på dagen i din trädgård i juni, och du använder ett solskydd med SPF 30, får du ett skydd som motsvarar cirka fem timmar i solen (10 minuter × 30 = 300 minuter, alltså 5 timmar). Om din hud vanligtvis rodnar eller ändrar färg efter 20 minuters solexponering klockan 09:00 på morgonen i juni(i samma trädgård), skulle SPF 30 ge dig 10 timmars skydd. Det här gäller bara om du applicerar solskydd på rätt sätt – och forskning visar att de flesta inte gör det. I verkligheten använder folk mycket mindre solkräm än i testerna, vilket innebär att du troligen inte får det skydd som SPF-märkningen lovar.
Ett annat bra sätt att förbättra effekten av den solkräm du väljer är att använda en produkt med mycket antioxidanter i din dagliga hudvårdsrutin. En ingrediens att hålla utkik efter är fruktextrakt från kaffe (coffee-fruit extract). Denna ingrediens innehåller antioxidanter som kallas klorogensyror som kan minska de synliga effekterna av solens påverkan genom att stoppa den skada som UV-ljus orsakar och som leder till rodnad.
När du vet att du ska vara ute längre än vanligt eller när solen är starkare i just ditt område, välj solkrämer med högre SPF (minst SPF 30) och återapplicera varannan timme. Nu när du har koll på hur solskyddets SPF mäts, ta då en titt på våra bästa solskyddstips.
Du kan fortfarande bli brun även om du använder ett bredspektrigt solskydd. Målet bör självklart inte vara att bli solbränd – det är en varningssignal på att inflammation sker under hudens yta.
Man skulle kunna tro att ett högt SPF, som SPF 50, gör det svårare att bli solbränd, men så fungerar det inte riktigt. SPF-värdet är endast kopplat till nivån av UVB-skydd. Som du nu vet är det inte bara UVB-strålar som orsakar solbränna – det kommer främst från UVA-strålar. Så, om du vill ha UVA-skydd, se till att solskyddet är märkt med "Broad Spectrum".
Tänk också på att inget solskydd kan stoppa solexponering till 100%. Även om du tror att du är bra på att applicera solskydd, visar data att de flesta av oss fortfarande inte använder det så generöst som vi borde.
Läpparna behöver solskydd precis som resten av din hud. Att skydda läpparna mot solen är faktiskt en av de mest effektiva åtgärderna för att bevara ett ungdomligt utseende och minska risken för läppcancer. Nyckeln är att hitta ett solskydd för läpparna som du gillar både utseendet och känslan av, och som du är villig att återapplicera under dagen (kom ihåg att mat och dryck gör att produkten försvinner, vilket tar bort skyddet). Precis som med solskydd för ansikte och kropp är det viktigt att ditt solskydd för läpparna har ett SPF-värde på 30 eller högre.
Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, September 2020, sidor 351–356; och May 2020, sidor 192-199 Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, June 2019, sidor 1-13 Clinics in Plastic Surgery, 2016, sidor 605-610 Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, February 2015, sidor 43-47 Journal of the American Academy of Dermatology, December 2013, sidor 867.e1-867.e14 Dermatologic Clinics, July 2014, sidor 427-438 The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, January 2013, sidor 16-24; och September 2012, sidor 18-23 Indian Journal of Dermatology, September-October 2012, sidor 335-342 Journal of the American Academy of Dermatology, May 2008, sidor S149-S154 Cancer Causes and Control, 1996, sidor 458-463
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och bli medlem i Paula’s Choice. Här är dina förmåner: + Välkomstgåva + Exklusiva erbjudanden + Hudvårdsråd + Födelsedagspresent
E-postadress*:
Behöver du hjälp med att hitta rätt produkt för din hud? Vårt kundvårdsteam är hudvårds- och produktexperter och kan guida dig till ditt livs bästa hud.
Sign up for our newsletter to receive exclusive offers and expert skincare advice