‌Essential Glow Moisturizer SPF 30 Sun Protection

Vad är SPF och hur fungerar det?

Att skydda huden med en fuktkräm, primer eller foundation som har SPF 30 eller högre (eller att använda alla tre för ännu bättre skydd) är ett viktigt dagligt steg för märkbart friskare och mer välmående hud.

Vad betyder SPF-faktor?

Betydelsen av Sun Protection Factor (SPF) mäter hur mycket UVB-skydd en produkt ger när den appliceras generöst och jämnt på huden. SPF har ingen koppling till UVA-skydd, UVA-skydd mäts med en annan skala som kallas för PA-systemet. För att få både UVA- och UVB-skydd, sök efter solkräm med märkningen "Broad Spectrum".

Men hur kan en solskyddskräm ge detta skydd? Forskningen kring hur SPF fungerar är fascinerande men kan också vara förvirrande att förstå på grund av flera faktorer. Innan vi går in på ytterligare fakta är det bra att veta några specifika detaljer om UVA- och UVB-strålar.

UVA vs UVB: Vad är skillnaden?

Solen avger osynlig ultraviolett strålning som når jordens yta och har skadlig inverkan på huden när den lämnas oskyddad, även under molniga eller regniga dagar. Dessa strålar som påverkar huden benämns som ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB).

UVB-strålar påverkar hudens yta och orsakar solbränna, vilket är synligt och känns, men deras skada kan också leda till att hudens celler förändras. UVA-strålar tränger djupare ner i huden och skadar allt i sin väg - inklusive de vitala stödjande ämnen som huden behöver för att bevara sin spänst och hållas frisk. Kortare våglängder av UVA kan också orsaka smärtsam solbränna. Både UVA- och UVB-strålar är en bidragande orsak till hudcancer.

Även om UVB-strålar är ansvariga för nästan omedelbar synlig skada, såsom rodnad eller djupare solbränna som ett resultat av att ha vistats i solen, så får UVA-strålar huden att svida och bränna, vilket är ett tecken på skada på flera av hudens hudlager. Både UVA- och UVB-strålar finns närvarande utomhus året runt och i alla typer av väder, men UVA-strålar kan också tränga igenom glas, inklusive bilar och kontorsfönster. Det är därför det är så viktigt att använda solskydd även om du vistas ute korta stunder och att välja produkter märkta "Broad Spectrum", eftersom dessa produkter skyddar din hud från båda formerna av UV-strålar.

*Vissa bilar och kontorsfönster har en UV-skyddande beläggning, men de flesta har inte det. Så om du inte är säker är det bäst att utgå ifrån att allt glas släpper in UVA-strålar.

Det är viktigt att veta att UVB-strålar är som mest intensiva mellan klockan 10:00 och 16:00, på höga höjder, och ju närmare ekvatorn du kommer Jämförelsevis är UVA-strålar närvarande under hela dagen med en ganska konstant intensitet oavsett var i världen du befinner dig. Under alla timmar som det är dagsljus, finns det UVA-strålar som kan skada en oskyddad hud! Det finns ingen mängd UV-ljusexponering som är säker.

På vilket sätt mäts SPF?

Innan vi förklarar hur SPF graderas är det viktigt att nämna att testerna som används för att bestämma SPF-graden har begränsningar eftersom de inte alltid översätts till verkliga situationer. Även om testen utförs på människor, är förhållandena kontrollerade och intensiteten av UV-ljus är konstant. I verkligheten, varierar UVB-intensiteten medan UVA håller sig konstant. Den varierande intensiteten av UVB-ljus påverkar hur lång tid det tar för huden att brännas (bli röd eller få mer färg) med valfri solkräm.

Kom ihåg att solskyddsfaktorn (SPF) endast mäter hur mycket UVB-skydd en produkt ger när den appliceras generöst på huden: Det kan också vara förvirrande att förstå de olika nivåerna av SPF eftersom skillnaden i skydd minskar ju högre SPF-nummer solskyddet har. Vad betyder då SPF 30? Eller SPF 50? Baserat på reglerad testning:

  • SPF 15 skyddar huden från 93% av UVB-strålarna
  • SPF 30 blockerar nästan 97%
  • SPF 50 blockerar 98%
  • SPF 100 blockerar 99%

Däremot, om man ser på det på ett annat sätt:

  • SPF 30 släpper igenom cirka 3% (1 av 30) av UVB-strålarna
  • SPF 50 släpper bara igenom cirka 2% (1 av 50) av UVB-strålarna

Det innebär att 50% fler UVB-strålar kan tränga igenom din hud om du använder SPF 30 jämfört med SPF 50. När du vet att du kommer vara ute i den starka middagssolen utan skugga, kan det vara bra att välja en solkräm med högre SPF och även använda hatt och kläder som skyddar mot UV-strålning.

Men det finns en avvägning: extremt hög SPF innebär ökad risk för reaktioner i en överkänslig hy. Och om mineralbaserat solskydd används för att uppnå ett skydd på SPF 50 eller mer, är det sannolikt att finishen kompromissas (man får vita ränder). Vi rekommenderar att du provar vår Advanced Sun Protection Daily Moisturiser SPF 50, som inte lämnar någon vit hinna och innehåller en blandning av nästa generations fem syntetiska UVA- och UVB-filter som är passar även en känslig hud. Du kanske upptäcker att det är det bästa solskyddet för dig.

Hur länge har SPF 30 effekt?

Vi önskar att det fanns ett snabbt och enkelt svar på den här frågan. Tidigare trodde man att enkel matte var tillräckligt: om du vet att din hud rodnar eller börjar få färg inom tio minuter efter att du varit i solen utan skydd, då skulle ett solskydd med SPF 30 ge dig skydd i 300 minuter (10 x 30 = 300). Hur länge varar SPF 50? 500 minuter. Solkräm med SPF 15? 150 minuter, osv.

Men det är bara inte riktigt så enkelt. SPF-skalan handlar inte bara om hur länge huden är utsatt för UV-ljus, utan om både tiden och mängden exponering tillsammans, vilket innebär intensiteten av UVB beroende på var i världen du befinner dig. Även andra faktorer som mängden moln, latitud, årstid och närhet till reflekterande ytor som vatten, sand och snö spelar in.

Sammanfattningsvis påverkar intensiteten av solenergi som solen avger mängden som din hud tar emot. För att förtydliga...

  • 1 timme klockan 09:00 på morgonen
  • 15 minuter klockan 13:00 på eftermiddagen
  • 1 minut klockan 13:00 på eftermiddagen på hög höjd med reflekterande snö

...kan var och en leverera samma intensitet av UV-strålning till huden trots betydligt olika tidpunkter.

Vilken SPF behöver jag?

Att hitta den solskyddsfaktor som är bäst för din hud beror verkligen på hur lång tid det tar för din hud att ändra färg (till röd, solbränd eller djupare hudton) när den är exponerad för UV-ljus utan solskydd. När du har koll på tiden - och om du föredrar att göra en uppskattning istället för att testa - kan du multiplicera antal minuter med SPF för att få en uppfattning om hur länge din valda solkräm kommer att skydda huden under normala förhållanden.

"Normala förhållanden" innebär den mängd och intensitet av UV-ljus som vanligtvis påverkar din hud. När du vet att din hud kommer att bli utsatt för mer intensiv och/eller långvarig UV-exponering behöver du välja en solkräm med en högre SPF och återapplicera ofta. Alla UV-filter förlorar sin effekt och blir mindre effektiva när de utsätts för solljus under en längre tid. Genom att återapplicera solskydd regelbundet säkerställer du att skyddet mot solen bibehålls.

Till exempel, om din hud normalt rodnar eller ändrar färg efter 10 minuters oskyddad solexponering mitt på dagen i din trädgård i juni, och du använder en solkräm med SPF 30, kommer du att få fem timmars solskydd (10 minuter x 30 = 300 minuter, eller 5 timmar). Om din hud vanligtvis rodnar eller ändrar färg efter 20 minuters solexponering klockan 09:00 på morgonen i juni (i din trädgård), skulle SPF 30 ge dig 10 timmars skydd. Men detta gäller endast om du har applicerat din solkräm generöst, och studier visar att de flesta inte gör det. I verkligheten använder de flesta mycket mindre solkräm än när de testar för att bestämma nivån av SPF i laboratorier, så du får förmodligen inte den nivå av skydd som anges på flaskan eller tuben.

Ett annat bra sätt att förbättra effekten av den solkräm du väljer är att använda en produkt med mycket antioxidanter i din dagliga hudvårdsrutin. En ingrediens att hålla utkik efter är fruktextrakt från kaffe (coffee-fruit extract). Denna ingrediens innehåller antioxidanter som kallas klorogensyror som kan minska de synliga effekterna av solens påverkan genom att stoppa den skada som UV-ljus orsakar och som leder till rodnad. Du finner fruktextrakt från kaffe i vårt stärkande serum, DEFENSE Antioxidant Pore Purifier.

När du vet att du ska vara ute längre än vanligt eller när solen är starkare i just ditt område, välj solkrämer med högre SPF (minst SPF 30) och återapplicera varannan timme. Nu när du förstår hur SPF-numret i solkräm fungerar, ta då en titt på våra bästa solskyddstips.

Referenser för denna information:

‌Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, September 2020, pages 351–356; and May 2020, pages 192–199‌
Clinics in Plastic Surgery, volume 43, 2016, pages 605–610‌
Journal of the American Academy of Dermatology, December 2013, pages 867.e1–867.e14‌
Dermatologic Clinics, July 2014, pages 427–438‌
The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, January 2013, pages 16–24; and September 2012, pages 18–23‌
Indian Journal of Dermatology, September-October 2012, pages 335–342‌
Journal of the American Academy of Dermatology, May 2008, pages S149–S154

 

 

Related products

-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Blandad hud, Fet hud