Mandelsyra: vad är det och hur använder jag det?

Mandelsyra

Mandelsyra är en exfolierande alfahydroxisyra (AHA). Men för att förstå det behöver vi först veta: var kommer mandelsyra ifrån? Den kan härledas från bittermandlar eller skapas syntetiskt. I decennier har den levt i skuggan av mer populära AHA-syror, som mjölksyra eller glykolsyra, men nu är det mandelsyrans tid att lysa!

Mandelsyra är den mer återhållsamma medlemmen av AHA-familjen. Den är mild, mer diskret och väldigt ofta förbisedd. Men den behåller fortfarande samma fördelar som vanligtvis associeras med andra AHA-syror: jämna ut hudtonen, bekämpa solskador, jämna ut texturen och hjälpa till att minska synligheten av fina linjer och rynkor.

Så fungerar mandelsyran:

Denna milda ingrediens hjälper huden främst genom exfoliering. Precis som övriga AHA-syror arbetar den med att lösa upp bindningarna mellan hudceller, vilket gör att gamla och torra celler kan avlägsnas. I denna process lyfter mandelsyran fram frisk och strålande hud.

Mandelsyra skiljer sig från andra AHA-syror på grund av dess molekylstorlek. Se den som en basketboll, medan mjölksyran är en baseball och glykolsyra är en tennisboll. Den större molekylstorleken gör att mandelsyra tränger in i huden långsammare, vilket gör den mildare.

AHAs är vattenlösliga, vilket innebär att de inte kan tränga lika djupt in i huden. Mandelsyra kan faktiskt ge fördelar på ett milt sätt genom att tränga djupt in i flera lager av huden, där den förändras och blir oljelöslig.

Mandelsyra

Mandelsyrans fördelar

När vi ändå talar om fördelar på flera nivåer - mandelsyra exfolierar inte bara huden, den...

  • Hjälper till att jämna ut texturen genom att öka cellomsättningen
  • Reducerar synligt fina linjer och rynkor
  • Minskar flera tecken på solskador för en jämnare hudton
  • Stödjer hudens struktur, främjar fasthet och elasticitet (enligt en studie från 2018 som inkluderade applicering på ögonområdet).
  • Hjälper till att minska igentäppta porer och utbrott. De flesta studier som visar detta resultat använder mandelsyra i kombination med andra syror. Så om du vill ha den här effekten, använd både AHA- och BHA-exfolieringar omväxlande.
  • Riktar in sig på att minska framträdandet av mörka fläckar genom att störa ett enzym som bidrar till deras bildning (forskning visar att mandelsyran passar särskilt bra för en melaninrik hy)

Är mandelsyra bra för torr hud eller fet hud?

Mandelsyra fungerar bra för alla hudtyper, men det är ett särskilt bra alternativ för känslig hud på grund av dess milda natur.

Om din hud är torr kan mandelsyra vara ett bra alternativ som kemisk exfoliering, eftersom det finns studier som visar att den kan främja en hälsosammare talgproduktion vid högre koncentrationer . Bara en snabb försäkran till dem med fet hudtyp som vill använda mandelsyra: leave-on exfolieringar med mandelsyra är inte kända för att trigga oljeproduktionen.

Dermatologen Dr. Debra Jaliman rekommenderar att "lägga till mandelsyra i hudvårdsrutinen, särskilt om du har känslig hud och vill jämna ut hudtonen samtidigt som du försöker minska synligheten av mörka fläckar."

Vilken är bättre: mandelsyra eller mjölksyra?

Även om båda AHA-syrorna är exfolierande så skiljer de sig åt när det kommer till fördelar.
Du har förmodligen hört talas om mjölksyra som en populär exfolierande ingrediens. Bra att veta att den har en mindre molekylstorlek jämfört med mandelsyra och utvinns från mjölk (även om de flesta formuleringar i hudvård använder en syntetiskt tillverkad mjölksyra på grund av dess stabilitet och veganska beteckning). Så vad används mandelsyra till jämfört med mjölksyra?

Mandelsyra:

  • Mild
  • Anpassad för känslig hy
  • Särskilt effektiv på att hantera ojämna hudtoner.

‌Mjölksyra:

  • Bäst för torr, solskadad hud
  • Effektiv på att öka fukten och stärka hudbarriären

Vi känner inte behovet av att välja en favorit eftersom mandelsyra och mjölksyra kompletterar varandra så bra! Särskilt när vår 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid AHA är den verkliga nästa nivån av exfoliering, med fördelarna från varje AHA.

Kan mandelsyra användas tillsammans med azelainsyra?

Azelainsyra och mandelsyra är båda milda och delar förmågan att främja en jämn hudton, så att kombinera dem i en och samma rutin är självklart för en känslig hud som är benägen att utveckla mörka fläckar eller rodnad. Denna kombination är även lämplig för personer som är benägna för rosacea.

Mandelsyra används ofta tillsammans med andra syror och bioaktiva ingredienser i exfolieringar och andra produkter, vilket visar dess långa historia som en stödjande ingrediens för huden.

Att kombinera dessa två syror är säkert och enkelt. Applicera din exfolierande mandelsyra och följ sedan upp med ett serum med azelainsyra eller annan behandlande produkt. Läs vidare för att upptäcka hela din hudvårdsrutin med mandelsyra!

Kan mandelsyra användas med retinol?

Låt oss lite snabbt lyfta en hudvårdsmyt: du kan använda mandelsyra och retinol i samma rutin. Minns du att vi sa att mandelsyra har använts i mycket lång tid i formuleringar med andra bioaktiva hudvårdsingredienser? Men, det här gäller inte bara exfolierande syror.

I en studie från 2019 om hud som är benägen för akne, användes mandelsyra under säkra förhållanden tillsammans med retinol, bensoylperoxid, retinylpalmitat och glycyrrhetinsyra. Även om mandelsyra ofta kombineras med retinol i kliniska miljöer, kan du använda dem tillsammans i din hemmarutin.

Starta försiktigt med både mandelsyra och retinol. Börja genom att alternera mellan de två, använd var och en 1-2 gånger i veckan på olika dagar. Med tiden, efter att ha noterat hur din hud svarar på detta, kan du prova att använda båda aktiva ingredienserna i samma kvällsrutin. Alla hudtyper har inte behov av den här nivån av behandling; den passar bäst för acnebenägen hud med ålderstecken, eftersom du även kan jobba på att reducera märken efter utbrott.

Hur ofta bör man använda mandelsyra i sin hudvårdsrutin?

Vi hör ofta: Kan jag använda mandelsyra varje dag? Vi svarar alltid ja, du kan använda det en eller till och med två gånger dagligen. Men det är viktigt att notera att om du är nybörjare med exfolierande produkter eller har känslig hud, börja då med endast en eller två gånger i veckan och se hur din hud reagerar. På så sätt kan du successivt öka till den frekvens som passar och känns bra.

Efter rengöring och ansiktsvatten, applicera din exfolierande mandelsyra med fingrarna eller en bomullspad. Du behöver inte skölja av. Att låta exfolierande produkter vara kvar på huden ger dem tid att göra sitt jobb. Alltid följ med SPF under dagen och en fuktkräm på natten.

Om du är ett exfolieringsproffs som vill ta itu med mer envisa hudbesvär, kanske du vill alternera användningen av en AHA (mandelsyra) med andra exfolieringar, såsom BHA. Du kan även lägga dem i lager om din hud tillåter det. Vårt startkit innehåller vår ikoniska BHA och banbrytande AHA, två formuleringar som fungerar både ovanpå och under hudens yta så att du kan se resultat av exfolieringen i flera lager.

Kom ihåg: Exfoliering är en individuell balansgång som handlar om att se till att man inte tippar vågskålen. Tänk på att ta det lugnt: risken för irritation överväger alla fördelar.

Vilka är de bästa produkterna med mandelsyra?

De bästa formuleringarna med mandelsyra är de som förstärks av en rad stödjande syror och återfuktande ingredienser. Det är även viktigt att tänka på att de mest effektiva produkterna med mandelsyra förpackas i lufttäta, ej genomskinliga behållare och har ett pH-värde mellan 3 och 4.

Mandelsyran i din exfoliering kan härledas från växter (från bittermandlar) eller skapas syntetiskt. Båda formerna är lika effektiva, men mandelsyran från mandel kan vara problematisk för personer med nötallergi.

AHA-syror är extra effektiva när de används tillsammans med varandra och delar på uppgifterna som de inte klarar av var för sig. De fungerar också fantastiskt bra när de ingår i samma formula som antioxidanter, lugnande och fuktgivande ingredienser.

Referenser för denna information:

  • Journal of the American Academy of Dermatology, December 2020, ePublication International Journal of Cosmetic Science, December 2010, pages 247-258
  • ‌Facial Plastic Surgery, December 2018, pages 651-656
  • International Journal of Research in Engineering, Science and Management, October 2020, pages 54-55
  • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2019, pages 363-369
  • Journal of Cosmetic Dermatology, February 2020, pages 393-399
  • Dermatological Reviews, February 2023, pages 53-57
  • Dermatologic Surgery, March 2016, pages 384-391
  • ‌Journal of Cosmetic Dermatology, September 2022, pages 3,905-3,909
  • ‌Dermatologic Surgery, January 2009, pages 59-65
  • Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, Oct-Dec 2012, pages 247-253
  • Advances in Dermatology and Allergology, June 2013, pages 140-145
  • ‌Journal of Cosmetic Dermatology, April 2018, pages 138-144
  • ‌Journal of Cosmetic Dermatology, September 2016, pages 269-282