Kan man använda retinol med C-vitamin, BHA, AHA och niacinamid?

Vad man kan para ihop med retinol

Retinol är en av de hudvårdsingredienser som omges av mycket desinformation. Vi får ofta frågan om AHA- och BHA-exfolieringar minskar effektiviteten hos din retinolformula. Eller om retinol bör ingå i en rutin med C-vitamin? Eller om kombinationen av retinol och niacinamid är säker?

Som alltid vänder vi oss till forskningen för att ge dig fakta.

Vad bör jag inte använda tillsammans med retinol?

Vårt enda råd är att vara försiktig när du använder flera produkter med retinol, inklusive andra typer av retinoider (såsom starkare, receptbelagda preparat). Även om det inte är skadligt att använda dem tillsammans, bör du vara medveten om den ökade risken för hudkänslighet.

Så kan man använda retinol i samma rutin som andra aktiva ingredienser?

Ja. Det finns ingen forskning som stöder påståendet att retinol inaktiveras när det kombineras med syrahaltiga ingredienser. Men det finns gott om forskning som visar motsatsen. I själva verket är experter inom kosmetisk kemi som specialiserar sig på att utveckla retinolformuleringar snabba med att motbevisa detta, och vi har frågat runt - mycket! Nu bryter vi ner forskningen, ingrediens för ingrediens...


Vad man kan para ihop med retinol

Kan man använda retinol och AHA- eller BHA-exfolieringar?

Låt oss diskutera om du kan använda AHA-exfolieringar, som mandelsyra eller glykolsyra, med retinol. Vi kommer även att gå in på hur det är med BHA-exfolieringar, såsom salicylsyra.

Det finns ingen forskning som visar att AHA/BHA-exfolieringar inaktiverar eller minskar effektiviteten av retinol när de används i samma rutin. Faktum är att varje gång vi ser en kommentar om att inte använda retinol med kemiska exfolieringar, så stöds inte rådet av forskning. Ändå förblir det en av de myter som så ofta upprepas, även dermatologer tenderar att tro på den.

Påståendet om att retinol inte fungerar med AHA eller BHA-exfolieringar började med en missuppfattning om hur hudvårdsingredienser fungerar tillsammans och hur var och en påverkar hudens struktur. Så låt oss gräva lite djupare...

Påverkar pH-värdet på AHA eller BHA hur effektiv min retinol är?

Det finns oro för att den sura naturen hos kemiska exfolieringar kan sänka hudens pH-värde och därmed störa retinolens förmåga att utöva sina åldersförebyggande och utjämnande fördelar.

Orsaken till denna oro är att hudens pH-värde under 5,5 till 6 bär med sig ett enzym som inte längre kan omvandla retinol till dess aktiva form, retinsyra. Men det ursprungliga antagandet här är att AHA och BHA sänker hudens pH-värde, vilket inte stämmer. Som de flesta rykten började detta efter en missuppfattning om forskningen.

En studie (från 1999) nämner problemet som beskrivs ovan, men den är inte en trovärdig källa av följande skäl:

  • Studien gjordes inte på vanliga mänskliga proteiner eller frisk, oskadad hud (istället användes en blandning av djur- och människoproteiner, och problemet med pH uppstod bara när en biprodukt av fettsyra lades till blandningen).
  • För att ytterligare komplicera saker och ting, anger studien: "ingen tydlig optimal [pH-nivå] observerades när testet genomfördes utan [biprodukt av fettsyra]."
  • Det användes endast för att jämföra hur djur- och människohud bryter ner den naturliga formen av A-vitamin i huden, inte för att undersöka hur topikal A-vitamin (retinol) gynnar huden. Topikalt applicerad A-vitamin ersätter inte kroppens utveckling eller funktionen hos retinsyra.
  • Retinol är ett fast ämne som behöver blandas med en bärarolja för att lösa sig, vilket gör den till en vattenfri ingrediens. Dess vattenfria sammansättning innebär att det inte finns något pH-värde att ta hänsyn till, även när det används tillsammans med sura ingredienser, eftersom man inte kan fastställa ett pH-värde i ett vattenfritt produkt!

Det är också värt att notera att ingen forskning sedan dess har återskapat pH-begränsningarna som i studien från 1999.

Men fungerar retinol bättre när man inte exfolierar?

I korthet, nej. Forskning har faktiskt visat att retinol i kombination med välformulerade och milda exfolierande produkter (som AHA) hjälper till att reducera hyperpigmentering och faktiskt förbättrar resultaten du får från båda ingredienserna. Vi rekommenderar särskilt 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant i kombination med din favoritretinol för att minska pigmentering och synligt reducera fina linjer och rynkor.

Tron att hudens pH neutraliserar sur hudvård är felaktig. Ett neutralt pH är 7, men vår hud är naturligt mer sur – ännu mer än vad som tidigare antagits i den ofta citerade studien. Dagens forskning visar att hudens pH faktiskt ligger mellan 4,7 och 5. Betyder detta att vi måste höja hudens pH för att kunna använda retinol? Självklart inte! Vi vet från forskning att retinol fungerar på huden även vid dess naturligt sura pH.

Har retinol exfolierande effekter?

Vissa hävdar att retinol i sig själv också kan ha exfolierande effekt på huden, och att man därför inte bör använda det tillsammans med AHA eller BHA. Men sanningen är att dessa ingredienser faktiskt fungerar på väldigt olika sätt. För att förenkla det:

  • Retinol är en antioxidant och en viktig cell-kommunicerande ingrediens. När det absorberas av huden kan det faktiskt "berätta" för levande hudceller att producera friskare, yngre celler och öka bildandet av nya celler.
  • Retinol ökar cellförnyelsen från hudens djupare lager och uppåt, inte i de yttersta lagren. De yttersta hudlagren är där AHA eller BHA träder in för att hjälpa huden att avlägsna gamla, torra ansamlingar av hudceller.
  • Retinol finns i både receptfria och receptbelagda produkter och kan hos vissa användare orsaka flagning och torrhet. Men flagande hud betyder inte exfolierad hud, vare sig det kommer från retinol eller kemiska exfolieringar. Flagning är helt enkelt ett tecken på irritation. Om flagnandet fortsätter när du använder din retinol (eller någon annan formula) är det ett tecken på att du bör använda den mer sällan eller helt sluta använda den.

Kan man använda retinol och C-vitamin samtidigt?

C-Vitamin (askorbinsyra och dess derivat) är ytterligare en ingrediens som vi ofta får höra att vi inte bör använda samtidigt som retinol. Återigen har denna myt uppstått på grund av en pH/syrafråga.

Sanningen är att C-vitamin (beroende på form) kräver en låg, sur eller neutralt pH för att förbli stabil. Vi vet att retinol fungerar bra i en sur miljö och att vår hud har en naturligt sur pH-nivå. Enligt forskningen är det inga problem att använda både C-vitamin och retinol samtidigt.

Faktum är att forskning har visat att en kombination av vitaminer ger de bästa resultaten. Att kombinera retinol (A-vitamin) med C-vitamin är ett utmärkt sätt att skydda huden mot fria radikaler (var noga med att alltid avsluta med SPF 30+). På detta sätt hjälper faktiskt C-vitamin retinol att prestera bättre! Att bekämpa fria radikaler är en process som hjälper till att skydda retinol från oxidation när det tränger in i huden – vilket därmed ökar de åldersförebyggande fördelarna.

Kan man använda retinol och niacinamid tillsammans?

Man kan absolut kombinera både retinol och niacinamid för att uppnå fantastiska resultat. Många hudläkare rekommenderar denna kombination eftersom niacinamid håller huden lugn, medan retinol arbetar med att reducera rynkor. Forskning visar att dessa två ingredienser fungerar bra tillsammans för att motverka åldrandet i huden samtidigt som de behandlar olika fokusområden som förstorade porer och ojämn hudton.

Kan man använda retinol på dagen?

Retinol orsakar inte samma känslighet för dagsljus som starkare, receptbelagda former av A-vitamin. Men vi rekommenderar alltid att skydda huden med SPF 30 eller högre, oavsett väder. Forskning har visat att retinol och C-vitamin fungerar bra under dagkrämer med SPF för att skydda huden mot UV-ljus. Inte att förglömma att vitaminerna A, C och E (även i kombination) förblir stabila och effektiva under en SPF-formula.

Forskning har visat att A-vitamin tillsammans med E-vitamin förblir stabilt när det exponeras för UV-strålar och används tillsammans med solskyddsfaktor, på samma vis som ren A-vitamin när den används ensam. Det är ett utmärkt bevis på retinolens stabilitet när det kombineras med ett solskydd.

Antioxidanter tillsammans med SPF utgör ett kraftfullt försvar mot rynkor, ojämn hudton, förlust av fasthet och mörkafläckar. För bästa resultat, se till att använda hudvårdsprodukter rika på antioxidanter både morgon och kväll.

Referenser för denna information:

1. Italian Journal of Dermatology and Venereology, October 2020, pages 676-679‌
2. ‌Clinics in Dermatology, April 2019, ePublication‌
3. ‌International Journal of Cosmetic Science, February 2017, pages 56-65‌
4. ‌‌Journal of Cosmetic Dermatology, March 2016, pages 49-57‌
5. ‌Journal of Drugs in Dermatology, March 2015, pages 271-280‌
6. Dermatology, May 2014, pages 314-325‌
7. Toxicological Research, March 2010, pages 61-66‌
8. ‌The Journal of Pathology, January 2007, pages 241-251‌
9. ‌Clinical Interventions in Aging, December 2006, pages 327-348

Relaterade artiklar

 

Related products

Alla hudtyper
Torr hud
Blandad hud, Fet hud