Är D-vitamin bra för huden?

Vitamin D är avgörande för vår allmänna hälsa. Att vara i solen är ett sätt att få D-vitamin, eftersom UVB-strålar från solen får huden att producera det. Kom ihåg att skydda huden, för utan skydd kan solen orsaka skador. Dessutom är solen inte ett effektivt sätt att få D-vitamin för de flesta.

Att vara i solen utan solskydd kan leda till olika bekymmer, såsom solbränna och ålderstecken. Solens UVB-strålar varierar i styrka beroende på årstid, tid på dagen och plats, så de rekommenderade solningstiderna kanske inte är helt tillförlitliga. Överraskande nog får delar av det norra halvklotet inte tillräckligt med UVB-ljus under stora delar av året för att kroppen ska kunna producera D-vitamin.

Det är också en fråga hur mycket av huden som behöver vara i solen för att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin. Räcker det att bara ha ansiktet och händerna i solen, eller behöver du även exponera ansiktet, armarna och bröstet? Ingen vet säkert, och det är inte logiskt att bara gissa eller att undvika solkräm på vissa delar av kroppen medan du skyddar andra.

Ingen vet exakt, och det är inte klokt att bara göra en uppskattning eller att hoppa över solkräm på vissa områden medan du skyddar andra. Om du är osäker kan din läkare hjälpa dig med råd om rätt D-vitamintillskott och vilka livsmedel som är rika på D-vitamin. Det är viktigt att prata om tillskottet och se till att din läkare berättar hur mycket och hur ofta du ska ta det, så att du inte får i dig för mycket D-vitamin, vilket kan ge upphov till andra besvär.

Vad gör D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, vilket betyder att kroppen sparar det istället för att göra sig av med det, till skillnad från vattenlösliga vitaminer. D-vitamin är nödvändigt för att du ska kunna ta upp kalcium ordentligt och spelar en viktig roll för din allmänna hälsa. Så, kan D-vitamin vara bra för huden? Ja, eftersom D-vitamin har både antioxidativa och lugnande effekter på huden, tillsammans med andra fördelar. Det är dock att föredra att få D-vitamin från mat eller tillskott istället för att exponera huden för sol.

D-vitamin kommer i två huvudformer: D2 (ergocalciferol) and D3 (cholecalciferol). D3-varianten anses av många näringsexperter vara bättre eftersom den liknar det D-vitamin som kroppen naturligt producerar när huden utsätts för solljus.

Utöver tillskott kan du få D-vitamin från mat som är berikad med D-vitamin, till exempel mjölk och apelsinjuice, samt genom att äta fisk som lax, tonfisk, sardiner och makrill. Även nötkött, shiitakesvampar, äggulor och berikade flingor är bra källor till D-vitamin.

Vad leder till att man får D-vitaminbrist?

Fel tidpunkt och/eller för lite sol är stora orsaker till D-vitaminbrist, men vissa forskare menar också att användning av solkräm delvis är orsaken. Även om daglig applicering av solskydd hindrar huden från att producera D-vitamin när du är ute i solen, är det inte hela förklaringen till varför så många fortfarande har D-vitaminbrist.

Vi vet att de flesta inte använder tillräckligt med solkräm; många använder faktiskt ingen solkräm alls eller bara när de är på stranden. Även i länder där få använder solkräm och solen är stark året runt, finns det fortfarande personer med D-vitaminbrist. Det pekar på att solskydd inte är den stora orsaken till bristen.

Ålder är en faktor, eftersom huden har svårare att producera D-vitamin ju äldre vi blir. Och naturligtvis bidrar det också till bristen om man inte äter tillräckligt med livsmedel som är berikade med D-vitamin. En annan möjlig orsak kan vara att äta mycket processad mat utan mejeriprodukter, eller att följa en vegansk diet utan att ta vitamin D-tillskott.

Det är inte värt att riskera huden genom att sola för att få mer D-vitamin. Det finns enklare (och ofta bättre) sätt att öka dina nivåer utan att skada din hud.

Referenser för denna information:

1. Journal of the American Geriatrics Society, January 2016, pages 65–72
2. Advances in Experimental Medicine and Biology, volume 810, 2014, pages 1–16 and 464–484
3. Annals of Dermatology and Venereology, March 2013, pages 176–182
4. Dermatologic Therapy, January-February 2010, pages 48–60
5. Journal of the American Academy of Dermatology, January 2010, pages E1–E9
6. British Journal of Dermatology, October 2009, pages 732–736
7. The American Journal of Clinical Nutrition, April 2008, pages 1080S–1086S

Relaterade artiklar

 

Related products