Vilka skador orsakar solen på din hud?

Solskador är lätt att glömma bort när solbrännan bleknar. Men det handlar inte bara om kortvarig rodnad och obehag – det är ett allvarligt problem för din huds hälsa.

UV-strålar tränger djupt in i hudens lager och orsakar långsiktiga skador som tidigt åldrande och hudcancer.

Solskadad hud kan vara oroande, det vet vi, därför vill vi förse dig med information och ge dig en bättre insikt i hur solskador påverkar huden samt vilka åtgärder du kan vidta för att minska riskerna.

Ju mer kunskap du har, desto lättare kan du skydda dig själv! Ett snabbt tips: solskydd handlar om mer än att bara använda SPF.

Vad du kan förvänta dig:

 • Olika former av UV-strålning
 • Vad innebär fotoåldrande (photoageing)?
 • Tecken på solskador
 • Så skyddar du dig från solskador
 • Kan man reparera solskador?

Olika former av UV-strålning

Först och främst måste vi bekanta oss med de yttre faktorer som orsakar solskador – nämligen UV-strålar Det finns två huvudtyper av UV-strålar som orsakar solskador: UVA och UVB.

UVA-strålar (längre våglängd) aktiverar huden på ett ohälsosamt sätt så att den blir brun, men det är inte dessa strålar som orsakar solbränna. UVA-strålar tränger djupt in i huden och kan utlösa hudcancer samt orsaka skador som leder till hudens förtida åldrande. Till skillnad från UVB-strålar är risken med UVA-strålar jämnt fördelad så länge det är dagsljus. "Många av mina patienter blir förvånade när de får veta att UVA-strålar kan tränga igenom glas, så hudskador kan till och med uppstå när du är inomhus nära ett fönster eller när du kör bil," säger hudläkaren Dr. McLellan

UVB-strålar (kortare våglängd) är ansvariga för att orsaka solbränna och utlösa skador som leder till förtida åldrande. Dessa strålar absorberas främst av hudens översta lager och anses vara den vanligaste orsaken till de flesta hudcancerfall. UVB-strålar är kortare än UVA-strålar men mer intensiva, särskilt under peaktimmarna mellan kl. 10-16, vilka är de tidpunkter då vi oftast är utomhus! "SPF-numret (solskyddsfaktorn) på din solkräm visar hur effektivt den skyddar dig mot UVB-strålar," förklarar Dr. McLellan

Vad innebär fotoåldrande (photoageing)?

Om du har läst om solskador tidigare har du antagligen stött på ordet "fotoåldrande", vilket låter mer komplicerat än det egentligen är.

Fotoåldrande är ett begrepp som beskriver all hudskada som kan orsakas av solen och ljuset, inklusive förtida åldrande (rynkor, fina linjer, ojämn hudton, mörka fläckar). Under hela ditt liv byggs fotoåldrandet på varje gång du går ut eller är utsatt för dagsljus. "Det är alltid intressant att jämföra hud som har skyddats från solen med solutsatt hud hos äldre personer - man kan verkligen se skadorna som uppstår efter ett liv av solpåverkan," säger Dr. McLellan.

Även om UV-strålar är stora bidragsgivare är de inte de enda former av ljus som kan orsaka fotoåldrande. High-energy visible light, även känt som HEV-ljus, och infrarött ljus (som vi känner som värme), bidrar också till hudskador som är förknippade med fotoåldrande.

Tecken på solskador

Förutom de uppenbara kortvariga konsekvenserna som solbränna, har solskador långt mer allvarliga långsiktiga följder för vår hud.

I grunden förstör solskador hudens förmåga att behålla viktiga ämnen som antioxidanter, essentiella fettsyror, ceramider, hyaluronsyra och vitaminer. Vår hud behöver dessa ämnen för att må bra och vara frisk. Solskador skapar en situation där barriären kan skadas, vilket naturligtvis kan leda till många andra oönskade hudbesvär. Oskyddad exponering för UV-ljus kan till och med orsaka skador på immunsystemet, vilket påverkar vår hälsa på många sätt.

Utöver potentiellt livshotande hudcancer och immunsystemsnedsättning inkluderar de långsiktiga tecknen på solskador och konsekvenserna av oskyddad exponering för UVA- och UVB-strålar:

 • Ökade fina linjer och rynkor
 • Pigmenteringar på huden och ojämn hudton
 • Torr, tunn hud med krackelerat utseende
 • Försvagad hudstruktur, vilket gör att huden ser mindre fast ut.
 • Ansamlade gamla hudceller på hudens yta och i dess underliggande lager, vilket resulterar i en glåmig och tilltäppt hud.

UVA-skador är mer förrädiska eftersom du inte känner någon smärta eller obehag från dem under tiden din hud påverkas av dem. Över tid leder detta till hudförändringar, vilket resulterar i de värsta formerna av hudåldrande och en ökad risk för hudcancer. "Vi måste förändra uppfattningen att en solbränna ser hälsosamt ut. Även utan solbränna leder UVA-exponering till hudskador", säger Dr. McLellan.

Hur fungerar C-vitamin?

Det är en naturlig komponent av huden och stödjer viktiga funktioner. Till exempel stärker den hudens struktur genom att stimulera fördelaktiga ämnen som kollagen, vilket försvarar mot oxidativ skada (orsakad av solens strålar) och reglerar produktionen av melanin för att störa faktorer som utlöser utvecklingen av mörka fläckar och ojämn hudton. I själva verket är det den mest förekommande antioxidanten som finns i huden!

Studier visar att när vi blir äldre och utsätts för miljöpåverkan (som UV-strålar och föroreningar) minskar de höga nivåerna av C-vitamin. Att använda en C-vitaminprodukt på huden – när den är formulerad och förpackad på rätt sätt – kan hjälpa till att motverka vissa av de synliga effekterna (tänk mörka fläckar, rynkor och minskad fasthet) som uppstår på grund av denna minskning.

Så skyddar du dig från solskador

Det enda sättet att verkligen skydda din hud mot solskador är genom förebyggande åtgärder. När din hud har skadats är viss synlig reparation möjlig, men möjligheterna är begränsade.

Detta innebär att det är avgörande att använda en ögonkräm eller solkräm med SPF 30+ eller PA++++ varje dag, oavsett väder. Öka upp till SPF 50 när du vet att du kommer vara utomhus under långa perioder eller om solens intensitet mäts till 8 eller högre på UV-skalan. De som har ökad risk bör alltid följa läkarens rekommendation om SPF.

Kom ihåg: Det är aldrig för sent att börja använda en solskyddsfaktor (SPF), men ju tidigare desto bättre. Det kan vara överraskande att se hur snabbt din hud börjar se och kännas friskare när du börjar skydda den mot UV-strålarna. "Solkräm borde inte bara användas på stranden – jag uppmanar alla att inkludera solkräm på utsatta områden som en del av sin normala dagliga rutin för bästa skydd," säger Dr. McLellan.

Kom ihåg att om du planerar att vara utomhus länge eller svettas, behöver du regelbundet applicera solskydd för att säkerställa att du får fullt skydd. Om du inte badar räcker varannan timme, om du är i vattnet eller svettas mycket bör du återapplicera oftare! Tänk också på att vissa mediciner och hudvårdsprodukter kan göra din hud mer känslig för solen. Om du är osäker på vilka risker solen kan medföra för de mediciner du tar regelbundet, rekommenderas det att du kontaktar din apotekare eller läkare.

Här är några fler förebyggande tips: även läpparna kan skadas av solen. Skydda dem med ett läppbalsam som har SPF och applicera det regelbundet eftersom det kan nötas bort när du äter, dricker eller pratar. "Glöm inte bort din hårbotten, öron och händer," påminner Dr. McLellan. Många koncentrerar sig på att skydda sina ansikten men förbiser dessa andra utsatta områden.

Skydd mot solskador innebär inte bara solkräm. Andra viktiga skyddsåtgärder inkluderar att använda en bredbrättad hatt, solglasögon (UV-ljus kan orsaka många vanliga ögonproblem som vi vanligtvis förknippar med åldrande) och kläder med UPF-betyg. Naturligtvis ska man undvika solen mitt på dagen så mycket som möjligt och söka skugga när man kan.

Kan man reparera solskador?

Nej, solskador går inte att helt återställa, men det finns hudvårdsprodukter som kan hjälpa till att minska tecken på tidigt åldrande på ett effektivt sätt. Exempel på sådana är:

 • AHA eller BHA-exfoliering: hjälper till att avlägsna ansamlingar av oönskade hudceller som orsakats av solens påverkan, återställer hudens spänst, förbättrar hudtonen och resulterar i en mer balanserad hy med ökad lyster överlag. Spelar även en roll för att återställa en fastare och fylligare look och känsla.
 • Retinol: förebygger synligt och minskar uppkomsten av rynkor och andra ålderstecken orsakade av solens skadliga effekter.
 • C-vitamin: ger en dramatisk uppklarnande effekt på ojämn hudton som orsakats av solens påverkan.
 • Antioxidantserum: hjälper till att skydda huden mot miljöskador (inklusive luftföroreningar) och förstärker effekten av din SPF.
 • Fuktkräm som stärker hudbarriären: ger både näring och återfuktar, vilket hjälper till att stärka försvaret och förebygga framtida skador.

Vi förstår om solskador kan kännas skrämmande. Men kom ihåg ju tidigare du agerar, desto bättre skyddar du din hud på lång sikt! Några år senare kommer du inte att märka lika många ålderstecken som andra äldre personer. Istället kommer din hud att vara märkbart spänstigare och jämnare.

Referenser för denna information:

  1. Cleveland Clinic, Accessed July 2023, Webpage
  2. International Journal of Molecular Sciences, February 2021, ePublication
  3. Photodermatology, Photoimmunology and Photomedicine, January 2018, pages 50-59
  4. Journal of Cosmetic Dermatology, February 2020, pages 407-415
  5. Biomed Research International, December 2016, pages 1-10

Relaterade artiklar

 

Related products

-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper