Vad har hyaluronsyra för egenskaper?

I hudvårdsbranschen ser vi många trendiga ingredienser komma och gå, men forskning bekräftar att hyaluronsyra är här för att stanna. Faktum är att det är en av de bästa ingredienserna du kan använda för att återfukta och återställa huden.

Hudens naturliga mängd hyaluronsyra minskar kraftigt när vi åldras. Personer mellan 19 och 47 år har dubbelt så mycket hyaluronsyra i huden som de i åldrarna 50 till 60 år, och när vi når 70 år minskar den mängden ännu mer.

Vad du kan förvänta dig:

  • Vad är hyaluronsyra?
  • Vad gör niacinamid för din hud?
  • Hur fungerar hyaluronsyra?
  • Fördelar med hyaluronsyra
  • Natriumhyaluronat vs hyaluronsyra
  • Vem bör använda hyaluronsyra?
  • Hur man använder hyaluronsyra i sin hudvårdsrutin
  • Vad du inte ska kombinera med niacinamid
  • Vilka är eventuella negativa effekter av hyaluronsyra?
  • Hudvårdsprodukter med hyaluronsyra

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är en naturligt förekommande substans i huden. Det är en glykosaminoglykan, vilket är ett mer vetenskapligt namn för en viktig naturligt förekommande substans som är en del av hudens stödjande struktur. Som den främsta glykosaminoglykanen i huden arbetar hyaluronsyra för att hålla varje aspekt av huden stabil, återfuktad och förnyad.

Vad gör hyaluronsyra för din hud?

Hyaluronsyra är viktig på grund av dess förmåga att attrahera och behålla fukt som motsvarar 1 000 gånger sin egen vikt. Det är en fuktighetsbevarande substans, en typ av hudvårdsingredienser som är hygroskopiska, vilket betyder att de drar till sig och kan fånga fukt från sin omgivning. Fuktbindare finns ofta i vattenbaserade fuktkrämer, serum och andra hudvårdande leave-on produkter, eftersom de hjälper till att öka återfuktningen för alla hudtyper. De är särskilt fördelaktiga för torr och fuktfattig hud.

Hyaluronsyra fungerar också som en postbiotika, vilket är en ingrediens som bildas naturligt när probiotika i hudens mikrobiom bryts ned. Forskare tror att detta samspel med huden är en annan anledning till att användningen av hyaluronsyra resulterar i en friskare och mer spänstig hud, eftersom den stärker och hjälper till att återuppbygga det unika mikrobiomet på huden.

Hur fungerar hyaluronsyra?

Hyaluronsyra har förmågan att återfukta i otroliga mängder: ett gram hyaluronsyra kan hålla upp till sex LITER vatten. Det är verkligen häpnadsväckande! Vad som är ännu mer imponerande är att hyaluronsyra kan göra detta utan att överbelasta huden med för mycket vatten. Det skulle annars kunna vara ett problem eftersom det bryter ned viktiga ämnen som normalt håller hudens yta intakt.

Fördelar med hyaluronsyra

Denna ingrediens förbättrar effektivt fuktnivån, vilket gör huden återfuktad och revitaliserar skickligt hudens yttre lager så att de både känns och ser mjukare och jämnare ut. Denna "uppstramande" effekt minskar omedelbart synliga fina linjer och rynkor.

Hyaluronsyrans förmåga att binda fukt är exceptionellt viktig när det gäller hudens åldrande. När vi är unga kan vår hud hålla en god fuktbalans, men denna förmåga minskar med åldern, vilket också påverkar hudens fuktbindande ämnen som natrium PCA och aminosyror. Denna brist resulterar i en synlig förlust av fasthet, smidighet och en mindre fyllig och smidig känsla. Allt som banar väg för... rynkor.

En hud som exponeras för solen utan solskydd och påfrestningar från miljön försvagar hudens yta och orsakar för tidigt åldrande. Förhoppningsvis känner du redan till att daglig användning av en solkräm (UVA/UVB) och att undvika aggressiva hudvårdsingredienser är nödvändigt för att motverka oönskade ålderstecken. Men du kanske inte är medveten om att hyaluronsyra har antioxidativa egenskaper och förmåga att återfukta huden, vilket också spelar en stor roll för att lindra dessa problem. Det är särskilt effektivt när det används som en del av en komplett hudvårdsrutin för att mota tidiga ålderstecken som även inkluderar andra vetenskapligt beprövade ingredienser. Det är verkligen en ingrediens med många talanger!

Natriumhyaluronat vs hyaluronsyra

Du har förmodligen sett natriumhyaluronat på en ingredienslista som är en annan vanligt förekommande ingrediens, förutom hyaluronsyra. Det är inte förvånande att dessa två ingredienser är besläktade. Natriumhyaluronat är ett fördelaktigt salt för huden som utvunnits från hyaluronsyra. Natriumhyaluronat är lika användbart som hyaluronsyra, men med en extra fördel: på grund av sin lägre molekylvikt är det mer lättupptagligt, vilket innebär att huden absorberar det lättare än hyaluronsyra.

Betyder det att natriumhyaluronat är bättre än hyaluronsyra? Nej, faktum är att det är bra om produkter som fuktkrämer med hyaluronsyra innehåller både hyaluronsyra och natriumhyaluronat, eftersom din hud kan dra nytta av fördelarna på flera nivåer.

Observera: Vissa företag använder det som kallas "lågmolekylär" hyaluronsyra, vilket har mindre molekylstorlek än vanlig hyaluronsyra. Hyaluronsyra i "vanlig" form har större molekyler, vilket gör att den ligger kvar på hudens yta. Genom att minska hyaluronsyrans molekylstorlek kan den tränga djupare in i hudens översta lager och ge synligt förbättrade resultat. Det finns många typer av hyaluronsyra och dessa två är stjärnorna i ensemblen! Hittills har det inte funnits forskning som visar att det bara finns en enda typ av hyaluronsyra som är mest optimal att använda i hudvårdsprodukter.

Vem bör använda hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är otroligt mild och fördelaktig för alla hudtyper; alla kan verkligen dra nytta av hyaluronsyra för huden! Eftersom det finns naturligt i kroppen passar det alla, även de som har eksem, rosacea- eller acnebenägen hud.

Personer med torr eller känslig hud kommer att märka störst förbättring efter att ha börjat använda hyaluronsyra regelbundet, eftersom ingrediensen hjälper till att återfukta och förbättra hudbarriären.

Hur man använder hyaluronsyra i sin hudvårdsrutin

Hyaluronsyra är ingen krånglig ingrediens. Det är lika enkelt att inkludera denna fuktighetsbevarande ingrediens i din hudvårdsrutin som att välja din favoritprodukt och använda den regelbundet.

Du kan använda produkter med hyaluronsyra två gånger om dagen, både på morgonen och kvällen. Efter rengöring kan du applicera din hyaluronsyraprodukt (ansiktsvatten, serum, fuktkräm etc) och kom ihåg att använda produkterna i ordning från lättast till rikaste konsistens.

Vad du inte ska kombinera med niacinamid

Hyaluronsyra är ett välkommet tillskott i de flesta hudvårdsrutiner. En anledning är att vår hud redan älskar och reagerar positivt på denna återfuktande ingrediens. Dessutom är hyaluronsyra snäll mot huden, vilket betyder att det inte bara är okej att använda den tillsammans med retinol och BHA (salicylsyra), det uppmuntras till och med.

Om du vill ha bästa möjliga återfuktning och skydd för huden, använd mjukgörande och barriärstärkande ingredienser tillsammans med fuktbindare som hyaluronsyra.

Vilka är eventuella negativa effekter av hyaluronsyra?

Hyaluronsyra anses vara skonsam mot huden som hudvårdsprodukt, och inga allvarliga biverkningar har rapporterats. Faktum är att dess förmåga att hjälpa till att reglera hudens mikrobiom bidrar till att synligt minska rodnad och känslighet. Dess naturliga lugnande effekt innebär att den också är lämplig för hud som lätt får utbrott av finnar. Hyaluronsyra (i alla former) är inte känt för att täppa till porerna eller förvärra aknebesvär.

Det har förekommit rapporter om oönskade reaktioner i vissa fall när det gäller dermala fillers med hyaluronsyra, såsom svullnad och infektion, även om dessa fall anses vara sällsynta – och har inget att göra med den topikala användningen av hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra eller dess derivat.

Hudvårdsprodukter med hyaluronsyra

Nu när du vet hur hyaluronsyra och natriumhyaluronat gynnar huden, undrar du kanske hur vi har valt att integrera dessa vetenskapligt beprövade ingredienser i våra produkter. Paula's Choice Skincare inkluderar ofta båda dessa hjältar av fuktighetsbevarande ämnen i fuktkrämer, serum, ansiktsvatten och ansiktsmasker, vilket ger dig olika sätt att lägga till hyaluronsyra i din hudvårdsrutin.

Paula's Choice testar alla hudvårdsprodukter med hyaluronsyra för att se till att de är skonsamma och säkra. Alla formuleringar innehåller även ingredienser som minskar rodnad, återfuktar och har antioxidativa egenskaper, vilket får huden att kännas mjuk och len. De är också tillräckligt milda för personer med hud som har tendens till eksem eller är rosaceabenägen.

Med en silkeslen och lätt konsistens som passar alla hudtyper är vår Hyaluronic Acid Booster oumbärlig. Den återfuktar och jämnar ut linjer, samtidigt som ceramider stärker hudens naturliga barriär. Applicera direkt på huden efter rengöring, ansiktsvattenoch exfoliering, eller blanda i ditt favoritserum eller fuktkräm.

De med torr till mycket torr hud kommer att uppskatta vår RESIST Anti-Aging Intensive Repair Moisturizer. Den rika formulan med retinol är idealisk för daglig (eller nattlig) användning och ger mjukgörande återfuktning, förstärkt med natriumhyaluronat, ceramider och peptider.

Om ditt mål är att få en strålande hud över natten kommer du att uppskatta vår RADIANCE Renewal Mask med sin lyxiga gelkonsistens och innovativa formula. Denna nattmask innehåller uppstramande natriumhyaluronat samt stärkande antioxidanter, niacinamid och C-vitamin, tillsammans med väl beprövade återfuktande ingredienser.

Om du besväras av finnar och letar efter den bästa fuktkrämen för aknebenägen hud behöver du inte leta längre än vår CLEAR Oil-Free Moisturizer. Dess lätta lotionstextur innehåller natriumhyaluronat, ceramider och blåbärsextrakt för att ge fukt och lugna rodnad som ofta följer med utbrott.

Vår RESIST Barrier Repair Advanced Moisturizer är perfekt för dig som vill stärka hudens barriär och motverka tidiga ålderstecken. Denna lätta lotion utnyttjar kraften hos natriumhyaluronat, ceramider, peptider och vattenmelonfröolja.

Vår C5 Super Boost Eye Cream är ett utmärkt sätt att återfå lyster kring ögonområdet. Applicera helt enkelt denna multifunktionella och lätta lotionformula, fullpackad med peptider, hyaluronsyra och C-vitamin, för att ge lyster och återfuktning till det torra och känsliga ögonområdet under morgon- eller kvällsrutinen.

Glöm inte läpparna! Vår Hyaluronic Acid + Peptide Lip Booster ger läpparna ett fylligare utseende med hjälp av hyaluronsyra-sfärer som bevarar deras naturliga fuktighet. Genom att göra så stannar fukt som annars skulle avdunsta kvar i dina läppar istället, vilket hjälper till att behålla dem släta, mjuka och plumpade.

Referenser för denna information:

1. International Journal of Biological Macromolecules, December 2018, pages 1682-1695
2. BMC Microbiology, November 2013, ePublication
3. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2017, pages 311-315
4. Dermato-endocrinology, July 2012, pages 253-258
5. Journal of Drugs in Dermatology, September 2011, pages 990-1000
6. International Journal of Toxicology, July-August 2009, pages 5-67
7. Advances in Oral and Maxillofacial Surgery, April-June 2021, ePublication
8. Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, July 2017, pages 267-273

 

Related products

Alla hudtyper
-15%
Alla hudtyper
Alla hudtyper