Skillnaden mellan AHA- och BHA-exfolieringar

Paula's Choice AHA- och BHA-exfolieringar för olika hudtillstånd.

Vår hud exfolierar naturligt bort gamla hudceller varje dag, men med tiden, främst på grund av åldrande och brist på solskydd, minskar denna process och kan till och med upphöra helt. Resultatet blir glåmig, torr eller flagnande hud, igentäppta och vidgade porer, knottror, rynkor, förlust av spänst och en ojämn hudton.

Det råder ingen tvekan om att en kemisk leave-on exfoliering med AHA (alfa-hydroxisyra) eller BHA (beta-hydroxisyra) kan göra en stor skillnad genom att ta bort den här ansamlingen av gamla hudceller. AHA- och BHA-exfoliering kan hjälpa till att lyfta fram den strålande huden som ligger gömd strax under ytan.

På vilket sätt är AHA och BHA lika?

AHA och BHA är båda bra för huden eftersom de exfolierar på ett skonsamt sätt genom att "lossa" bindningarna som håller fast torra och gamla hudceller på ytan. När dessa bindningar bryts - skonsamt och jämnt - sker en naturlig avstötning av de gamla cellerna från huden.

Vilka fördelar kan AHA och BHA ha för din hud?

 • Minska synbarheten av linjer och rynkor
 • Ge huden ett fastare utseende och känsla
 • Återfukta huden
 • Ge en jämnare och mer strålande hudton
 • Slätar ut grov, ojämn textur

AHA- och BHA-produkter

2% BHA Liquid Exfoliant

Vår ikoniska BHA-exfoliering

Vår globala bästsäljare nr.1, denna skonsamma leave-on exfoliering jobbar aktivt under hudens yta för att snabbt rensa porerna, reducera rynkor och jämna ut hudtonen.

Vår banbrytande AHA-exfoliering

Ge din hud jämn struktur och lyster med denna unika blandning av mandelsyra och mjölksyra som arbetar skonsamt på hudytan för att förbättra lyster, reducera fina linjer och stärka hudbarriären.

‌SKIN PERFECTING‌ 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant

Hur skiljer sig AHA och BHA?

AHA-syror är vattenlösliga, vilket innebär att de exfolierar på hudens ytskikt. De föredras vanligtvis av de med normal till torr, solskadad hud på grund av deras förmåga att förbättra hudens naturliga fuktbindande ämnen. De har också visat sig vara effektiva för att minska synliga tecken på solskador, inklusive rynkor.

BHA är fettlösligt, vilket betyder att det inte bara verkar på hudens yta utan också djupt inne i porerna. Därför är BHA det bästa alternativet för normal till fet hy och har tendens till ojämnheter, tilltäppta och vidgade porer samt utbrott. BHA har också naturligt lugnande egenskaper, vilket gör den tillräckligt mild för känslig hud eller för personer som är benägna att få rodnad, rosacea eller milier.

Kan man använda AHA och BHA tillsammans?

Absolut, det är möjligt att använda båda formerna av kemisk exfoliering samtidigt. Även om de flesta klarar sig bra genom att välja antingen den ena eller den andra, är det inget fel att använda båda eller prova sig fram för att se vilken som fungerar bäst för den egna huden. Var bara noga med att notera hur din hud reagerar och anpassa användningen efter behov.

Att använda både AHA och BHA samtidigt kan ge avancerade resultat om du har flera hudbesvär som du vill jobba på samtidigt, som till exempel solskador, djupa rynkor, envisa tilltäppta porer, ojämnheter och torr, flagnande hud. Många upplever att en kombination av AHA- och BHA-exfolieringar är den perfekta lösningen för att ta itu med olika hudbesvär.

Hur kombinerar man AHA och BHA i sin hudvårdsrutin?

Du kan inkludera både AHA och BHA i din rutin genom att använda dem varannan dag eller genom att välja en produkt som kombinerar dem på ett skonsamt sätt. Bör man använda en AHA- och en BHA-exfoliering samtidigt två gånger om dagen? Troligtvis inte. De flesta behöver inte den nivån av exfoliering.

Applicera din AHA/BHA-exfoliering efter rengöring och ansiktsvatten. Du behöver inte vänta innan du går vidare till nästa produkt, så du kan fortsätta direkt med resten av din rutin (detta påverkar inte exfolieringens pH-värde).

Här är våra tips på hur man växlar mellan sina exfolieringar och hur ofta de bör användas:

 • De flesta klarar sig bra med att exfoliera en gång om dagen, antingen på morgonen eller kvällen beroende på vad som känns bäst och vilka hudvårdsmål man har.
 • Om du vill prova att använda både AHA och BHA, välj då den exfoliering du vill börja med att använda i början av varje vecka och därefter varvar du dem dag för dag. Du kan även använda den ena i en vecka och sedan byta till den andra veckan därpå.
 • Ett annat alternativ är att använda en exfoliering på morgonen och den andra på kvällen. Det här kan vara ett bra sätt att hjälpa en hud som lätt får utbrott eller visar tecken på solskador.
 • Du kan också prova att växla mellan olika styrkor och koncentrationer av AHA eller BHA. Som exempel kan du använda en 1% BHA-exfoliering på morgonen och öka till 2% på kvällen. Du kan också prova produkter som kombinerar olika typer av AHA-syror, till exempel vår 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid Liquid Exfoliant.
 • En eller två gånger i veckan kan du använda en kraftfull specialbehandling med AHA eller BHA i din rutin för att ge dig själv en "hemma-peeling"-upplevelse och uppnå imponerande resultat.
 • Avsluta alltid med ett solskydd på SPF 30 eller högre vid användning dagtid.

Kom ihåg, det handlar helt enkelt om att prova sig fram för att ta reda på vad som är bäst för dig. När du vet vad som fungerar för din hud kan du fortsätta vara konsekvent för att behålla resultaten.

Kan AHA och BHA vara skadligt för huden?

AHA- och BHA-exfolieringar skadar inte huden när de är välformulerade och används på ett korrekt sätt. AHA stärker faktiskt huden genom att främja kollagenproduktionen, medan BHA har lugnande egenskaper som kan lindra irriterad hud.

För att fungera effektivt måste AHA- och BHA-exfolieringar vara formulerade inom ett snävt pH-intervall: 3-4. Vi är medvetna om forskningen kring detta, så alla våra AHA- och BHA-produkter är formulerade för att vara så effektiva och skonsamma som möjligt. Dessutom använder vi aldrig några ingredienser som forskningen har visat vara irriterande för huden.

Referenser för denna information:

 • Cosmetic Dermatology: ‌Products and Procedures, Second Edition, 2016, pages 346-356
 • ‌Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 455-461
 • ‌Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
 • ‌Journal of the German Society of Dermatology, July 2012, pages 488-491
 • ‌Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, June 2011, ePublication
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142
 • ‌Journal of the American Academy of Dermatology, April 2007, pages 651-663
-15%
Alla hudtyper
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Normal hud, Blandad hud