Hur man blir av med pormaskar

Pormaskar är de små svarta prickarna som dyker upp på näsan, pannan och hakan. I denna artikel granskar vi både det inre och det yttre när det gäller att minska pormaskar, så att du kan säkra att de inte dyker upp igen.

Produkter för att bli av med pormaskar

Vilket är det bästa sättet att bli av med pormaskar?

Börja med att se till att din rengöring är skonsam och vattenlöslig. Det kan vara fördel att rengöra två gånger, vilket säkerställer att makeup och andra partiklar försvinner helt. Tänk bara på att inte överdriva - rengöringar bör aldrig ta bort hudens naturliga oljor eller få huden att kännas torr efter användning.

Se sedan till att du har en välformulerad BHA exfoliering i din rutin. Detta steg är för att avlägsna lager av gamla hudceller som annars kan blandas med olja i porerna och bilda en pormask En vätskebaserad exfoliering för pormaskar kommer att ta itu med de befintliga pormaskarna och förhindra att nya bildas i framtiden.

Naturligtvis kommer det att hjälpa att lägga till en specifik behandling mot pormaskar i din hudvårdsrutin, så länge den kan minska och absorbera överflödig talg och återställa det naturliga flödet i porerna.

Vad man ska undvika

Pormaskar blir ofta värre när vi använder felaktiga hudvårdsprodukter, så se till att din rutin inte innehåller följande:

  • Hudirriterande ingredienser - såsom vissa former av alkohol, pepparmint, mentol, citron, lime och eukalyptus, vilka alla kan orsaka känslighet som kan trigga igång mer talgproduktion (och framtida pormaskar)
  • Tvål‌ – ingredienserna som håller tvålrengöringar i deras fasta form kan täppa till dina porer
  • Pore strips – de tar bara bort ytan av en pormask, så de har ingen effekt i själva porerna
  • Ansiktsskrubb‌ – de fungerar också bara på ytan, och oftast innehåller de hårda partiklar som kan irritera och skada huden, vilket i sin tur kan trigga ökad talgproduktion

Nu när vi har fastställt de bästa metoderna, låt oss gå djupare in på pormaskar.

Förebygg pormaskar

Det vi kommer att ta upp:

Vad är pormaskar?

Pormaskar är en igentäppt por som bildas när gamla hudceller blandas med överskottstalg och andra partiklar i porernas väggar. När denna blandning når öppningen av porerna vid hudens yta, oxiderar den och blir svartaktig i färgen. Pormaskar som man har i ansiktet tenderar att synas på områden som är benägna för ökad talgproduktion, såsom T-zonen (panna, näsa och haka). De kan förekomma på egen hand eller ibland tillsammans med vita pormaskar (stängd komedon).

Även om dessa två olika pormaskar kan vara besvärliga att behandla, är det just detta som är den enda likheten mellan dem. Komedoner är igentäppta porer. De som är synliga är kända som "öppna komedoner", medan de som inte syns kallas "stängda komedoner", eller vita pormaskar.

Till skillnad från de synliga svarta pormaskarna är vita pormaskar täckta av ett tunt skikt av hud, så ämnena i poren inte kan oxidera och bli svarta. Istället bildar de en vit knottra på huden.

Vad orsakar pormaskar?

Pormaskar bildas djupt inne i porväggen, att jämföras med hur ogräs rotar sig i marken innan det kommer upp till ytan.

  1. När för mycket talg produceras inne i porerna har det svårt att flöda fritt till ytan.
  2. När flödet blir blockerat, blandas det med gamla hudceller som har byggts upp och som inte avlägsnas så effektivt som de borde.
  3. När talget och de gamla hudcellerna längst upp i den igentäppta poren kommer i kontakt med luft, oxiderar de och bildar en pormask.

Är det dåligt att låta pormaskar vara kvar?

Det är inte nödvändigtvis dåligt, men en estetisk fråga som kan leda till besvär. Det bästa är kort och gott att ta bort dem och samtidigt förebygga att nya uppstår i framtiden. Vi vet att att vård av hud som är benägen för pormaskar kräver konsekvens och engagemang, försök bara komma ihåg att pormaskarna kan minska med åldern, eftersom talgproduktionen ofta minskar med åldern.

Kan pormaskar förstora porer?

Nej pormaskar förstorar inte porerna. De orsakas av samma faktor som förstorade porer (för mycket talgproduktion) så de visar sig vanligtvis samtidigt.

Pormaskar på näsan

För detta behöver din porbehandlande rutin en mer aktiv BHA-produkt som du kan använda som behandling på specifika områden 2-3 gånger i veckan. Du kan också prova med en kraftigare AHA + BHA-exfoliering en gång i veckan för mer avancerade resultat.

Pormaskar i öronen

Är det en bra idé att ta bort pormaskar i öronen? Ja, det är det. Det är ett mer känsligt område, så vi rekommenderar att rengöra med en mjuk rengöringsduk och sedan applicera BHA liquid exfoliant med en bomullspad eller tops. Se till att vara försiktig så att du håller dig borta från själva trumhinnan för att undvika skador i örat.

Tips på hur man förebygger pormaskar

  • Undvik att använda några tunga eller rika fuktkrämer på områden där du besväras av pormaskar
  • Ersätt dessa krämer med emulsion, gel eller lättare lotion
  • Använd en mild mask mot pormaskar som också hjälper till att absorbera överflödigt talg

Förebygg pormaskar med en konsekvent hudvårdsrutin

Hur får man bort pormaskar som inte går att få ut hemma?

Att klämma pormaskar hemma bör ses som det sista alternativet. Att aggressivt klämma, peta och trycka kan irritera huden och förvärra tillståndet. Som ett alternativ kan en välutbildad hudterapeut eller dermatolog ta bort pormaskar utan att skada din hud - även om vi inser att detta kanske inte är en möjlighet för alla. Kom ihåg att en regelbunden rutin för att kontrollera porerna kan visa resultat.

Den bästa hudvårdsrutinen för pormaskar

Det finns ingen enskild överlägsen metod för att ta bort pormaskar - bara en effektiv rutin. Det bästa sättet att bli av med pormaskar är att anpassa hudvårdsrutinen efter din hudtyp och följa anpassade rekommendationer för att kontrollera porerna.

Istället för en grov skrubb kan du välja en med nedbrytbara partiklar. Detta skulle då vara ett extra rengöringssteg (en del av en dubbelrengöring) för att helt ta bort din makeup, SPF, partiklar och orenheter. Det kommer inte att bota pormaskarna, men det kan komplettera din rutin.

Använd lermask för att minska pormaskarna

Vi slår hål på myter om pormaskar

MYT Man kan inte ha pormaskar om man har torr hud

SANNINGEN är att även denna hudtyp kan uppleva pormaskar eftersom näsan har fler talgkörtlar än någon annan del av ansiktet. Dessutom spelar porernas inre uppbyggnad också en roll i bildandet av pormaskar, så om din torra hud har skadade eller förändrade porer kan pormaskar bildas lättare.

MYT Du har pormaskar eftersom din hud är smutsig

SANNINGEN är att orsaken till pormaskarna är mycket mer komplicerad än så. Det kan också handla om en genetisk benägenhet för pormaskar baserat på den egna hudtypen.

Referenser för denna information:

1. ‌Pediatric Dermatology, November 2015, pages 316-317‌
2. American Family Physician, January 2000, pages 357-365‌
3. ‌JAMA, February 2015, page 640‌
4. ‌Journal of Clinical Pharmacy, July 2019, pages 17-45‌
5. ‌Primary Care: Clinics in Office Practice, December 2015, ePublication‌
6. ‌Indo American Journal of Pharmaceutical Research, July 2015, pages 2,512-2,522‌
7. ‌Research & Reviews: ‌Journal of Cosmetic Dermatology, April 2014, pages 1-12

Till toppen

 

Grundläggande rutin


1. Rengöring

CLEAR Cleanser
Tuff mot finnar, mjuk mot huden.


2. Exfoliera

SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid Exfolian Den ikoniska exfolieringen som ger bevisade resultat

3. Fuktkräm med SPF

RESIST Anti-Ageing Moisturiser SPF 5 En lätt fuktkräm som reducerar synliga porer

3. Fuktkräm med SPF

CLEAR Oil-Free MoisturiseLätt återfuktning utan att täppa till porerna

LÄS MER

 

 

 

Our bestsellers against blackheads (whiteheads)

Blandad hud, Fet hud
-15%
Alla hudtyper
-20%
Blandad hud, Fet hud