Vad är kemisk exfoliering?

Två olika syraexfolierande produkter

Om du ännu inte har börjat exfoliera är det hög tid att upptäcka hur du kan uppnå verklig förändring med din hudvård. Du har två alternativ att välja på: AHA (vilket står för Alpha Hydroxy Acid) och BHA (Beta Hydroxy Acid).

Dessa skonsamma, kemiska leave-on exfolieringar fungerar mer effektivt än en skrubb (kornpeeling) och erbjuder många fördelar:

 • minimera synligheten av rynkor
 • förbättra en glåmig och ojämn hudton
 • släta ut grov, ojämn textur
 • öppna upp igentäppta porer
 • öka hudens fuktbalans

När vi är unga och friska sköter vår hud sig utmärkt med att naturligt avlägsna sina egna gamla celler utan någon extra hjälp. Men med tiden, när vi åldras och utsätts för solen utan skydd, så minskar hudens naturliga förmåga att göra sig av med dessa gamla hudceller.

Exfoliering handlar helt enkelt om att återställa och optimera denna naturliga process genom att lösa upp bindningarna som håller fast de gamla hudcellerna vid huden. Utan den här extra hjälpen samlas de gamla cellerna på hudens yta och inuti porerna, vilket kan leda till en glåmig, torr, grov hudstruktur, igentäppta porer, utbrott, milier, pormaskar och ojämn hudton.

Mekanisk vs. kemisk exfoliering

Mekanisk exfoliering innebär skrubb och rengöringsborstar, medan kemisk exfoliering hänvisar till AHA- eller BHA-exfolieringar. Bra att komma ihåg att syraexfoliering är samma sak som kemisk exfoliering.

Varför bör man undvika skrubb? Först och främst på grund av att dermatologer föredrar kemisk exfoliering eftersom det är ett mildare och mer effektivt alternativ. Anledningen är att de flesta skrubbar har grova, sträva texturer som kan vara hårda, slipande och orsaka mikro-sprickor i huden.‌

Det är också fallet med många rengöringsborstar, eftersom deras strama borst kan ha en liknande negativ inverkan på hudens känsliga yta. En mild skrubb som The UnScrub är ett undantag, men det bästa är fortfarande att använda dem som ett extra steg i din rengöringsrutin, inte som ersättare till en välfungerande AHA eller BHA exfoliering. En mekanisk skrubb fungerar helt enkelt inte lika djupt eller effektivt som AHA- och BHA-exfolieringar, och de erbjuder inte heller samma fördelar för huden.

Dr. McLellan påpekar: "Många av mina patienter vet inte att en bra exfolierande produkt kan vara lika effektiv som att skrubba huden för hand men att orsaka mindre irritation."

Varför bör man välja kemisk exfoliering?

Att ta bort ansamlingar av gamla hudceller på ett säkert och effektivt sätt hjälper till att minimera flera tidigare nämnda hudbesvär, som en grov och fjällig textur, glåmig hy och tilltäppta porer. Det kan också bidra till att rynkor syns mindre och göra andra ålderstecken mindre framträdande. I grund och botten framhäver kemiska exfolieringar som är avsedda för ansiktet en hud som ser friskare ut och känns jämnare.

Så använder du en kemisk exfoliering:

 • Rengör och följ upp med ansiktsvatten, applicera sedan din exfoliering.
 • Du kan applicera kring ögonområdet om huden klarar av det, men inte på ögonlocket eller direkt under ögat längs den nedre franslinjen.
 • Man behöver inte vänta på att exfolieringen ska absorberas eller torka, så gå direkt vidare med ditt serum, ögonkräm, dagkräm med solskydd eller fuktkräm.
 • Prova olika styrkor för att se vilken koncentration som ger dig de bästa resultaten (eventuellt inkludera veckovis användning av en exfoliering).
 • Glöm inte att vara uppmärksam på hur din hud reagerar och justera användningen därefter.
 • Hudvård stannar inte vid ansiktet, så se till att applicera en exfoliering avsedd för kroppen från nacken och neråt.

När ska man använda kemisk exfoliering?

Hur ofta du exfolierar beror på behoven och den egna hudens tolerans. De som har envisa besvär (som underliggande inflammationer, igentäppta porer eller avancerade tecken på solskador) kan må bra av att exfoliera två gånger dagligen. Andra kommer att upptäcka att en gång dagligen eller till och med varannan dag passar huden bäst. Det kan krävas att man provar sig fram för att hitta rätt frekvens, så det är bäst att börja långsamt och vänja in exfolieringen.

Paula's Choice AHA- och BHA-exfolieringar för olika hudtillstånd

Paula's Choice AHA- och BHA-exfolieringar för olika hudtillstånd.

Vilken kemisk exfoliering är bäst?

Var och en har sina egna fördelar, så den bästa exfolieringen för dig beror verkligen på din hudtyp och primära hudvårdsmål. AHA-exfolieringar är mest användbara för torr hud med tydliga ålderstecken. De jämnar ut rynkor och fina linjer, hjälper till med en grov, ojämn textur och minimerar synliga tecken på solskador. Vår 6% Mandelic + 2% Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant‌ har en mycket effektiv formula som ger dig en jämnare, mjukare och klarare hud.

BHA-exfolieringar är idealiska för tilltäppta eller vidgade porer, pormaskar och blemmor, samt ålderstecken. Våra formuleringar är specifikt framställda för känslig och aknebenägen hud, men de är också lämpliga för mer allmänna hudbesvär. Våra BHA-exfolieringar kan minska synligheten av små vita utslag och är även lämpliga för dem med hud som är benägen för milier och/eller rosacea. Dr. Beth McLellan påpekar att formler som innehåller BHA kan användas säkert på alla hudtyper, inklusive de med mer pigmenterad hud.

Kemiska exfolieringar för känslig hud

För att exfoliera känslig hud, välj en BHA med en koncentration på 1%. BHA har naturligt lugnande egenskaper för huden, så det är det bästa valet för personer med känslig hud. Om din hud svarar positivt och du vill se resultaten av en högre koncentration, kan du gradvis inkludera en 2% BHA.

Referenser för denna information:

 • Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
 • ‌Journal of the German Society of Dermatology, July 2012, pages 488-491
 • ‌The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, May 2012, pages 32-40
 • Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142
 • ‌Journal of the American Academy of Dermatology, April 2007, pages 651-663
 • Clinics in Dermatology, July 2001, pages 460-466
 • ‌Archives of Dermatologic Research, July 1997, pages 404-409
 

Related products

-15%
Alla hudtyper
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Blandad hud, Fet hud
-15%
Alla hudtyper
-15%
Normal hud, Torr hud