UVA vs UVB-strålar: vad är skillnaden?

UVA vs UVB

Solen avger två typer av UV-strålning som når vår hud: ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB). Båda typerna orsakar skador på en oskyddad hud, men på olika sätt. Att känna till skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar är avgörande för att förstå behovet av ett bredspektrigt solskydd.

UVA och UVB-ljus är inte en del av det synliga ljusspektrumet som vi kan se. Alla ljusstrålar (inklusive UVA och UVB) har olika våglängder som mäts i nanometer, förkortat "nm". För att sätta det i perspektiv är en nanometer en miljarddel av en meter. En del av dessa strålar, som blått ljus, är synliga för oss, medan andra inte är det. Vi ska därför prata om skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar och varför det är viktigt att skydda din hud från båda!

Vad du kan förvänta dig:

  • Vad är UVA-ljus?
  • Vad är UVB-ljus?
  • UVA- och UVB-skydd

Vad är UVA-ljus?

UVA-ljus, även känt som långvågigt ljus, står för cirka 95% av det UV-ljus som når vår hud. Även om både UVA- och UVB-strålar är skadliga för huden är UVA-strålar mer skadliga eftersom en mycket större andel av dem når jordens yta. De finns närvarande hela dagen, året runt, även när det är molnigt och solen inte framme. Under alla tidpunkter då det är dagsljus är UVA-strålar närvarande.

UVA-ljus har en våglängd på 320 nm till 400 nm. Det finns två typer av UVA-strålar: UVA1 och UVA2. UVA1-ljus ligger i intervallet 340-400 nm medan UVA2-ljus ligger i intervallet 320-340 nm. Dessa skillnader i våglängd är viktiga eftersom vissa ingredienser i solskyddsprodukter fungerar bäst antingen ensamma eller i kombination med andra för att skydda mot båda typerna av UV-ljus.

UVA-strålar betraktas som solens osynliga fara eftersom deras skadliga effekter på huden inte känns, till skillnad från UVB-strålar som kan orsaka solbränna. UVA-strålar ger dig solbränna, och om du inte bränner dig direkt känns det inte smärtsamt att bli solbränd – men de obemärkta UVA-strålarna tränger djupt in i huden och orsakar problem i varje skikt.

UVA-strålar tränger djupare in i huden än UVB-strålar och bryter successivt ner viktiga ämnen som ger vår hud dess fasthet och elasticitet. UVA-strålar är en av de främsta orsakerna till rynkor och bidrar till eller är en stor faktor till alla typer av hudcancer.

En annan skillnad är: UVA-strålar tränger igenom glas, medan UVB-strålar inte gör det. Om inte fönstret vid din arbetsplats eller fönstren i din bil är speciellt behandlade för att filtrera bort UVA-strålning, kommer din hud att vara exponerad för den. Det är därför solkräm är absolut nödvändigt, även inomhus.

Vad är UVB-ljus?

UVB-ljus har en våglängd på 290 nm till 320 nm, vilket är en mycket mindre omfattning än UVA-ljus. Även om UVB-ljus inte tränger lika djupt in i huden och inte är lika ständigt närvarande som UVA, är det ändå kraftfullt. Så om din fråga är: är solbränna orsakad av UVA eller UVB? Så är svaret att det är UVB som direkt orsakar solbränna och andra synliga förändringar på hudens yta, som exempelvis pigmenteringar. UVB-strålning bidrar även till hudcancer.

Till skillnad från UVA-strålar varierar intensiteten hos UVB-strålar betydligt mer beroende på var du befinner dig, tid på dagen och årstid. I det norra halvklotet är UVB-strålningen som starkast mellan april och oktober, eftersom det är fler timmar med dagsljus och högsta intensitet mellan klockan 10-16.

UVB-ljus finns också året runt, men det är mycket vanligare i soligare klimat. Sand, vatten och snö reflekterar både UVB-ljus och UVA-ljus. Snö reflekterar faktiskt cirka 80% av UVB-strålarna! UVB är också mer skadligt på högre höjder än på lägre höjder, vilket är varför skidåkare och bergsbestigare måste vara noga med solkräm. Samma gäller för UVA-ljus, med skillnaden att UVB är mer intensivt när det är som mest potent.

UVA- och UVB-skydd

Vissa ämnen som zinkoxid, avobenzon och ecamsule kan ge fullständigt skydd mot UVA utan att behöva andra UVA-skyddande ämnen. Däremot kan en SPF-formula fortfarande kräva flera aktiva ingredienser för att täcka UVB-strålarnas omfattning.

Som en allmän regel är en "UVA/UVB"-märkning på vilket SPF-produkt som helst en pålitlig indikation att solkrämen har testats och godkänts för att ge ett brett skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Detta gäller för alla Paula's Choice SPF-produkter.

*Observera: Det har rapporterats i media att vissa solskyddsprodukter på marknaden använder bredspektrum-anspråket, men när det har gjorts oberoende tester har de inte gett skydd för både UVA & UVB. Som ett resultat av detta ökar FDA i USA sin inspektionsprocess och utarbetar striktare standardiserad märkning för solskyddsprodukter med bredspektrigt skydd, så att konsumenterna får tydlig information vid sina inköp och inte vilseleds.

Solkrämens SPF-betyg är relaterat till skyddet mot UVB-strålar. För solkrämer med skydd mot både UVA- och UVB-strålar, leta efter "broad spectrum"-märkningen eftersom den visar att de har testats och fått tillstånd att göra detta påstående. Skydd mot UVA-strålar kan också bedömas med hjälp av PA-skalan (Protection of UVA), vilket är vanligt i Asien och Europa.

SPF 30 fungerar bra i de flesta fall, men du kan behöva SPF 50 eller högre om du tillbringar mycket tid utomhus eller om UV-indexet mäter 8 eller högre den dagen.

Referenser för denna information:

1. International Journal of Molecular Sciences, January 2015, pages 68-90; and June 2013, pages 12222-12248
2. Experimental Dermatology, October 2014, pages 7-12
3. PLoS One, August 2014, ePublication
4. Molecules, May 2014, pages 6202-6219
5. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, June 2012 Supplement, pages S9-S14

 

Related products

-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper
-15%
Normal hud, Torr hud
-15%
Alla hudtyper
-15%
Blandad hud, Fet hud