Hudvårdsingredienser för nybörjare

Upptäck hur du kan matcha olika ingredienser för ditt specifika hudtillstånd.

SPF för nybörjare

Att använda en cocktail av ingredienser i din rutin är nyckeln till en ultimat hudhälsa. Det finns emellertid några ingredienser som verkligen utmärker sig när det gäller att tackla specifika hudtillstånd som grov struktur, tilltäppta porer och ojämn hudton.
Det kan vara svårt att känna igen dessa superhjältar och matcha dem med dina egna hudbesvär när du tittar igenom olika ingredienslistor, så vi lyfter fram var och en av dem och hur de kan hjälpa dig att uppnå dina hudmål.
Först kommer vi att bryta ner de resultat du troligtvis kommer att uppleva av varje ingrediens, för att underlätta att hitta rätt matchning för dig. Men kom ihåg att varje ingrediens även erbjuder andra fördelar!

Grov struktur – AHA (alfahydroxisyra)

Finns i många olika former. Vi rekommenderar: mandelsyra, mjölksyra och glykolsyra. AHA är ett skonsamt sätt att exfoliera huden och är en leave-on exfoliering, så det behövs inte sköljas av. Betydligt mer skonsam för huden än skrubb eller borste. Arbetar på hudens yta. Ett utmärkt val om du vill ha en ingrediens som gör din hudyta slätare, jämnare och mjukare.

Tilltäppta porer - BHA (betahydroxisyra)

Du kanske mer känner igen det som salicylsyra, en form av BHA som används i kosmetiska produkter. Detta är ett skonsamt "icke-slipande" sätt att exfoliera huden, precis som AHA, men BHA arbetar under hudytan och hjälper till att avlägsna partiklar från porernas insida. På grund av detta är det den främsta ingrediensen för alla som är benägna att få tilltäppta porer.

Rodnad - Azelainsyra

Den kan utvinnas från naturliga källor som spannmål eller syntetiskt framställd i labbet, men den syntetiska versionen är vanligtvis mer stabil och effektiv. Azelainsyra är verkligen en allt-i-ett-produkt - den har lugnande effekt och avbryter vad som än kan orsaka en reaktion i huden. Passar utmärkt för dig som besväras av rodnad som är kvar efter utbrott eller om huden är allmänt känslig.

Har du ännu inte hittat din perfekta match? Innan vi går vidare ska vi utforska en annan ingrediens lite närmare.

SPF för nybörjare

Ojämn hudton - C-vitamin

Finns i många former men där askorbinsyra betraktas som den mest effektiva. Se till att din hudvårdsprodukt med C-vitamin inte förvaras i burk eller genomskinlig förpackning, eftersom det kan göra det svårt för den att behålla sin effektivitet. Eftersom det finns omfattande forskning som stöder fördelarna med att jämna ut och ljusa upp hudtonen med C-vitamin, är det verkligen värt uppmärksamheten om du vill jobba utjämnande. Vi rekommenderar att du applicerar C-vitamin på morgonen, så se till att följa upp med ett bredspektrigt solskydd med SPF 30 eller högre.

Rynkor - Retinoider

Finns i många olika former. Vi rekommenderar: retinol, retinaldehyd, retinyl propionat. Om du har känslig hud bör du leta efter lägre koncentrationer, och om du är gravid bör du helt undvika användning av retinoider. Med sin bevisade förmåga att bekämpa ålderstecken är retinoider det bästa valet för alla som vill bevara sin ungdomliga lyster. Glöm inte att följa upp med en SPF 30+ under dagtid.

Vidgade porer - Niacinamid

Denna ingrediens ger fördelar från så låga koncentrationer som 0,2% och är säker att använda ända upp till 20%. Effektiv för alla, oavsett hudtyp eller hudtillstånd.
Detta gör det till en utmärkt första val om du är osäker på vad din hud behöver men vill komplettera din rutin med en kraftfull antioxidant som hjälper till med porernas struktur.

Brist på fasthet - Peptider

Det finns olika former av peptider, alla med sina egna unika fördelar. Kom dock ihåg att syntetiska peptider är utformade för att vara mer stabila för huden. En liten påminnelse: undvik burkar! Peptider fungerar som grundstenarna i din huds struktur. Genom att inkludera dem i din dagliga rutin kan du hjälpa till att återställa din hud när den inte längre är lika spänstig som förr.

 

Tänk på att din hud mår bäst av en varierad blandning av antioxidanter och återfuktande ingredienser som återställer och fyller på. För att se synliga resultat, lägg helt enkelt till ditt val av ovanstående ingredienser i din dagliga hudvårdsrutin.

Har du hittat några som kommer att fungera bra för dig, men undrar om du kan kombinera dem i samma rutin? Vi är här för att hjälpa dig att sortera ut felaktig information och berätta för dig hur du kombinerar ingredienser som retinol och C-vitamin.
Ta även hänsyn till årstiden, eftersom vissa ingredienser kan vara extra fördelaktiga för din hud under vintern jämfört med sommaren.