Upptäck fördelarna med glutathione

‌Glutathione

När vi forskar om hudvård, är vi mest engagerade i två element: att upptäcka nya ingredienser som gynnar hudhälsan och att lära oss mer om befintliga ingredienser och deras utvecklande roll för att bibehålla en välmående hud.

Idag pratar vi om en redan existerande ingrediens. Även om glutathione i hudvård ännu inte hunnit bli en favorit i vårat community, så visar forskningen att det har mycket potential när det gäller att förbättra hudtonen och reducera ojämnn hudton och missfärgningar.

Även om du kanske har hört talas krämer med glutathione för huden, finns det mycket att lära. Låt oss utforska exakt vad denna ingrediens är, dess hudvårdande fördelar och hur lång tid det tar innan man ser resultat.

Vad är glutathione?

‌Glutathione är en antioxidant som förekommer naturligt i huden, där den hjälper till att försvara mot synliga tecken på miljöskador. Man tror att hudens gradvisa minskning av glutathione är en faktor som bidrar till synliga tecken på åldrande.

Utöver sin roll som antioxidant är glutathione också en peptid bestående av tre aminosyror: cystein, glutaminsyra och glycin.

Glutathione

Vad gör glutathione för din hud?

De ovanstående tre aminosyrorna i glutathione hjälper denna ingrediens att rikta in sig på ojämn hudton. Aminosyrorna samarbetar för att hjälpa till att återställa hudens yta och ge lyster till en hud som känns matt och glåmig.

På vilket sätt? Forskning menar att glutathione kan störa ett enzym i hudens ytliga skikt som är ansvarigt för hyperpigmentering.

Är glutathione bra för huden?

Svaret är ett entydigt ja. Eftersom detta ämne finns naturligt i huden, tolereras en topisk applicering väldigt väl av huden. Studier har också framgångsrikt visat att att ta tillskott oralt kan hjälpa till att jämna ut hudtonen. Det enda problemet med glutathione är när det ges intravenöst. Även om det anses vara ovanligt, har vissa personer rapporterat kraftiga allergiska reaktioner.

Fördelar med glutathione

Fördelarna av glutathione kommer från ingrediensens starka antioxidanteffekt:

  • Förmågan att bekämpa oxidativ skada över tid
  • Bidra till att återuppbygga hudens barriär
  • Bidra till att minska synlig pigmentering
  • Främja en jämn hudton
  • Studier har visat att när det appliceras direkt på mörka fläckar, förbättrar glutathione utseendet på partier i huden som är solskadade.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

En studie visade att användning av en kräm med glutathione som har en koncentration på 2%, två gånger om dagen under 10 veckor, förbättrade melaninindexet (ett mått på melanin i huden) på mörka fläckar. Att vara tålmodig är avgörande när det gäller de flesta ingredienser som hjälper till att reducera pigmenteringar! Det tog år att utveckla solskadorna som ledde till pigmenteringarna, så det tar tid att minska deras synlighet.

Självklart är ingen hudvårdsrutin som jobbar för en jämnare hudton fullständig utan daglig applicering (och återapplicering) av en solkräm med SPF 30 eller högre. Att använda solskydd hjälper till att behålla de resultat du strävar efter att uppnå.

Kan glutathione hjälpa till när man har mörka fläckar?

Glutathione i huden kan bidra till att återställa hudens naturliga, ungdomliga lyster. Eftersom kroppens naturliga nivåer av glutathione kan minska med åldern och detta kan bidra till åldersrelaterade tecken, kan användning av glutathione för att jämna ut hudtonen hjälpa dig att få en mer jämn och frisk look.

Glutathione har inte bara en roll i bildandet av melanin i huden, det kan också störa enzymet som orsakar överproduktion av melanin. På grund av dessa förmågor, säger hudläkaren Dr Corey L. Hartman att glutathione "kan påverka feomelanin-vägen för att ge en mer jämn hudton och minska bildningen av fria radikaler som utvecklas efter intensiv exponering för UV-ljus."

Vilken är den bästa hudvårdskombinationen för glutathione?

På Paula's Choice gör vi det enkelt att kombinera dina hudvårdsprodukter.

  • 1. Det finns inga bevis för att denna hudvårdande superhjälte motverkar eller hindrar någon av aktiviteterna hos andra ingredienser som har en utjämnande effekt (tänk C-vitamin, lakrits, arbutin eller azelainsyra).
  • 2. Glutathione har faktiskt visat sig stabilisera och förbättra effektiviteten hos andra antioxidanter, som till exempel C-vitamin, även i låga mängder.

"Att använda topiska hudvårdsprodukter som innehåller glutathione är det bästa sättet att applicera ingrediensen direkt på det önskade området", säger Dr. Hartman.

Hitta ett välformulerat glutathione-serum som passar din hudtyp och lägg till den som ett extra steg i din hudvårdsrutin. Här är våra favoriter från Paula's Choice med glutathione: RESIST Anti-Ageing Antioxidant Serum och 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum.

Vilka är eventuella negativa effekter av glutathione?

Många studier har visat att glutathione är säkert att använda dagligen, så det finns ingen anledning till oro angående eventuella biverkningar av glutathione. Eftersom det är naturligt förekommande i huden, fungerar det bra för alla hudtyper, även de som är aknebenägna eller har känslig hud.

Kan jag använda glutathione varje dag?

Självklart kan du det. Faktum är att det bästa sättet att uppnå resultat är att använda en glutathione-produkt två gånger om dagen. Även om du inte ser omedelbara förbättringar, kommer en konsekvent användning att visa fördelarna med glutathione över tid - minska matt och glåmig hud, reducera ojämn hudton och återställa din huds ungdomliga lyster.

Referenser för denna information:

1.International Journal of Dermatology, August 2021, pages 1013-1018‌ 2. Bioscience Reports, May 2021, ePublication‌ 3. Journal of Cosmetic Dermatology, June 2019, pages 728-737‌ 4. ‌Pigment International, June 2017, pages 3-6‌ 5. ‌Journal of Pakistan Association of Dermatologists, July-September 2016, ePublication‌ 6. ‌Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, October 2014, pages 267